Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1006223

Primjena 3D printanja u proizvodnji funkcionalne hrane


Vukušić, Tomislava; Stulić, Višnja; Herceg, Zoran
Primjena 3D printanja u proizvodnji funkcionalne hrane // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Split : Osijek : Tuzla: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, 2018. str. 138-138 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1006223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena 3D printanja u proizvodnji funkcionalne hrane
(Application of 3D technology for functional food printing)

Autori
Vukušić, Tomislava ; Stulić, Višnja ; Herceg, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Split : Osijek : Tuzla : Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, 2018, 138-138

ISBN
978-953-7803-09-4

Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
3D printanje, funkcionalna hrana, perosnalizirana prehrana
(3D printing, functional food, personalized diet)

Sažetak
Trodimenzionalno printanje („3D printing“) podrazumijeva proizvodne procese koji se primjenjuju s ciljem stvaranja trodimenzionalnih objekata što prehrambenoj industriji omogućuje korištenje većeg broja sirovina te poboljšanje izgleda i teksture tradicionalnih proizvoda kontrolom prehrambenih materijala na mikro- i makro- strukturnoj razini. Funkcionalna hrana se nameće kao novo polje razvoja 3D printanja u prehrambenoj industriji, jer se slaganjem posebnih receptura prilagođenih osobnim prehrambenim potrebama pojedinca razvija se i nova grana personalizirane prehrane. Zbog mogućnosti stvaranja različitih oblika, te prilagođene recepture 3D printane namirnice su praktične za konzumaciju te primjerene za specijaliziranu prehranu vojnika, astronauta, te osoba s posebnim prehrambenim zahtjevima ili poteškoćama u žvakanju i gutanju (starije osobe kojima često nedostaje raznovrsne prehrane, bolesnicima, trudnicama i maloj djeci). Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je smanjenje proizvedenog otpada u proizvodnji hrane, kao i maksimalno iskorištavanje sirovina te mogućnost proizvodnje jestive ambalaže i pribora za jelo. Prema dosadašnjim istraživanjima tehnologija 3D printanja hrane ima sve predispozicije za stvaranje ekološki prihvatljivih i održivih prehrambenih navika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vukušić, Tomislava; Stulić, Višnja; Herceg, Zoran
Primjena 3D printanja u proizvodnji funkcionalne hrane // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Split : Osijek : Tuzla: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, 2018. str. 138-138 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
Vukušić, T., Stulić, V. & Herceg, Z. (2018) Primjena 3D printanja u proizvodnji funkcionalne hrane. U: Jerković, I., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Vuku\v{s}i\'{c}, Tomislava and Stuli\'{c}, Vi\v{s}nja and Herceg, Zoran}, year = {2018}, pages = {138-138}, keywords = {3D printanje, funkcionalna hrana, perosnalizirana prehrana}, isbn = {978-953-7803-09-4}, title = {Primjena 3D printanja u proizvodnji funkcionalne hrane}, keyword = {3D printanje, funkcionalna hrana, perosnalizirana prehrana}, publisher = {Kemijsko-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Splitu}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vuku\v{s}i\'{c}, Tomislava and Stuli\'{c}, Vi\v{s}nja and Herceg, Zoran}, year = {2018}, pages = {138-138}, keywords = {3D printing, functional food, personalized diet}, isbn = {978-953-7803-09-4}, title = {Application of 3D technology for functional food printing}, keyword = {3D printing, functional food, personalized diet}, publisher = {Kemijsko-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Splitu}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font