Pregled bibliografske jedinice broj: 1006223
Primjena 3D printanja u proizvodnji funkcionalne hrane
Primjena 3D printanja u proizvodnji funkcionalne hrane // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Split : Osijek : Tuzla: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, 2018. str. 138-138 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1006223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena 3D printanja u proizvodnji funkcionalne hrane
(Application of 3D technology for functional food printing)
Autori
Vukušić, Tomislava ; Stulić, Višnja ; Herceg, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja
/ Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Split : Osijek : Tuzla : Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, 2018, 138-138
ISBN
978-953-7803-09-4
Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
3D printanje, funkcionalna hrana, perosnalizirana prehrana
(3D printing, functional food, personalized diet)
Sažetak
Trodimenzionalno printanje („3D printing“) podrazumijeva proizvodne procese koji se primjenjuju s ciljem stvaranja trodimenzionalnih objekata što prehrambenoj industriji omogućuje korištenje većeg broja sirovina te poboljšanje izgleda i teksture tradicionalnih proizvoda kontrolom prehrambenih materijala na mikro- i makro- strukturnoj razini. Funkcionalna hrana se nameće kao novo polje razvoja 3D printanja u prehrambenoj industriji, jer se slaganjem posebnih receptura prilagođenih osobnim prehrambenim potrebama pojedinca razvija se i nova grana personalizirane prehrane. Zbog mogućnosti stvaranja različitih oblika, te prilagođene recepture 3D printane namirnice su praktične za konzumaciju te primjerene za specijaliziranu prehranu vojnika, astronauta, te osoba s posebnim prehrambenim zahtjevima ili poteškoćama u žvakanju i gutanju (starije osobe kojima često nedostaje raznovrsne prehrane, bolesnicima, trudnicama i maloj djeci). Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je smanjenje proizvedenog otpada u proizvodnji hrane, kao i maksimalno iskorištavanje sirovina te mogućnost proizvodnje jestive ambalaže i pribora za jelo. Prema dosadašnjim istraživanjima tehnologija 3D printanja hrane ima sve predispozicije za stvaranje ekološki prihvatljivih i održivih prehrambenih navika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb