Pregled bibliografske jedinice broj: 1006218
Primjena 3D printanja u prehrambenoj industriji
Primjena 3D printanja u prehrambenoj industriji // Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, 2017. str. 44-46 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, kratko priopćenje, stručni)
CROSBI ID: 1006218 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena 3D printanja u prehrambenoj industriji
(Application of 3D printing in food industry)
Autori
Vukušić, Tomislava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, kratko priopćenje, stručni
Izvornik
Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
/ - Zagreb, 2017, 44-46
Skup
10. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06.07.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
3D pritanje hrane, funkcionalna hrana
(3D food printing, functional food)
Sažetak
Trodimenzionalno printanje odnosno 3D tehnologija proizvodnje („3D printing“) podrazumijeva proizvodne procese koji se primjenjuju s ciljem stvaranja trodimenzionalnih objekata u kojem su slojevi materijala uzastopno formirani pod kontrolom računalnih programa. S gledišta prehrambene industrije, revolucija koju 3D tehnologija donosi, otvara razvoj personalizirane proizvodnje prehrambenih proizvoda prema željama i idejama korisnika uz mogućnost preciznog kontroliranja nutritivnog sastava te osiguranje minimalnih troškova proizvodnje (Sun i sur., 2015a). Zbog mogućnosti stvaranja različitih oblika, te prilagođene recepture 3D printane namirnice su praktične za konzumaciju te primjerene za specijaliziranu prehranu vojnika, astronauta, te osoba s posebnim prehrambenim zahtjevima ili poteškoćama u žvakanju i gutanju (starije osobe kojima često nedostaje raznovrsne prehrane, bolesnicima, trudnicama i maloj djeci).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislava Vukušić Pavičić
(autor)