Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1006218

Primjena 3D printanja u prehrambenoj industriji


Vukušić, Tomislava
Primjena 3D printanja u prehrambenoj industriji // Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, 2017. str. 44-46 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, kratko priopćenje, stručni)


CROSBI ID: 1006218 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena 3D printanja u prehrambenoj industriji
(Application of 3D printing in food industry)

Autori
Vukušić, Tomislava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, kratko priopćenje, stručni

Izvornik
Funkcionalna hrana u Hrvatskoj / - Zagreb, 2017, 44-46

Skup
10. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06.07.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
3D pritanje hrane, funkcionalna hrana
(3D food printing, functional food)

Sažetak
Trodimenzionalno printanje odnosno 3D tehnologija proizvodnje („3D printing“) podrazumijeva proizvodne procese koji se primjenjuju s ciljem stvaranja trodimenzionalnih objekata u kojem su slojevi materijala uzastopno formirani pod kontrolom računalnih programa. S gledišta prehrambene industrije, revolucija koju 3D tehnologija donosi, otvara razvoj personalizirane proizvodnje prehrambenih proizvoda prema željama i idejama korisnika uz mogućnost preciznog kontroliranja nutritivnog sastava te osiguranje minimalnih troškova proizvodnje (Sun i sur., 2015a). Zbog mogućnosti stvaranja različitih oblika, te prilagođene recepture 3D printane namirnice su praktične za konzumaciju te primjerene za specijaliziranu prehranu vojnika, astronauta, te osoba s posebnim prehrambenim zahtjevima ili poteškoćama u žvakanju i gutanju (starije osobe kojima često nedostaje raznovrsne prehrane, bolesnicima, trudnicama i maloj djeci).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vukušić, Tomislava
Primjena 3D printanja u prehrambenoj industriji // Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, 2017. str. 44-46 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, kratko priopćenje, stručni)
Vukušić, T. (2017) Primjena 3D printanja u prehrambenoj industriji. U: Funkcionalna hrana u Hrvatskoj.
@article{article, author = {Vuku\v{s}i\'{c}, Tomislava}, year = {2017}, pages = {44-46}, keywords = {3D pritanje hrane, funkcionalna hrana}, title = {Primjena 3D printanja u prehrambenoj industriji}, keyword = {3D pritanje hrane, funkcionalna hrana}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vuku\v{s}i\'{c}, Tomislava}, year = {2017}, pages = {44-46}, keywords = {3D food printing, functional food}, title = {Application of 3D printing in food industry}, keyword = {3D food printing, functional food}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font