Pregled bibliografske jedinice broj: 1006114
Ampelografska evaluacija klonskih kandidata sorte „Graševina bijela“ (Vitis vinifera L.) u uvjetima vinogorja Zagreb
Ampelografska evaluacija klonskih kandidata sorte „Graševina bijela“ (Vitis vinifera L.) u uvjetima vinogorja Zagreb, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1006114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ampelografska evaluacija klonskih kandidata sorte „Graševina bijela“ (Vitis vinifera L.) u uvjetima vinogorja Zagreb
(Ampelographic evaluation of clone candidates of the „Graševina bijela“ (Vitis vinifera L.) variety in the vineyards of Zagreb)
Autori
Filaković, Klara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.05
Godina
2019
Stranica
26
Mentor
Andabaka, Željko
Neposredni voditelj
Šikuten, Iva
Ključne riječi
Graševina bijela, klonska selekcija, priznavanje klonova, klonovi
(Graševina bijela, clonal selection, recognition of clones, clones)
Sažetak
Graševina bijela najzastupljenija je i gospodarski najvažnija sorta u Republici Hrvatskoj. Njezina prilagodljivost na klimatske uvjete jedna je od brojnih karakteristika koje ovu sortu čine popularnom među vinogradarima. Uočena je unutarsortna varijabilnost među populacijom Graševine bijele zbog čega je 2004. godine pokrenut projekt klonske selekcije na području Kutjeva. U tom periodu, pa do 2015. godine odabrano je 12 klonskih kandidata koji su se istaknuli od ostatka populacije po pozitivnim osobinama. Ovih 12 klonskih kandidata posađeno na Vinogradarsko i vinarsko pokušalište u Jazbini s ciljem daljnjeg proučavanja njihovih karakteristika te nastavka postupka individualne klonske selekcije. Nakon ulaska nasada u puni rod, u 2017. godini provedeno je proučavanje najbitnijih gospodarskih karakteristika. Utvrđene su signifikantne razlike između klonova za svojstva: prirod, broj grozdova po trsu i osnovni pokazatelje kakvoće mošta. Kod četiri klona koja su se istaknula od ostatka populacije proveden je postupak mikrovinifikacije. Zatim je obavljena osnovna fizikalno-kemijska analiza vina te organoleptičko ocjenjivanje. Priznavanjem ova četiri klona omogućena je proizvodnja certificiranog sadnog materijala-klonova sorte Graševina u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb