Pregled bibliografske jedinice broj: 1005918
Kastracija svinja u Hrvatskoj - sadašnje stanje i perspektive
Kastracija svinja u Hrvatskoj - sadašnje stanje i perspektive // Zbornik predavanja XV. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Malić, Davor ; Tissauer, Vatroslav (ur.).
Zagreb: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2019. str. 27-36 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1005918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kastracija svinja u Hrvatskoj - sadašnje stanje i perspektive
(Pig castration in Croatia - current state and perspectives)
Autori
Djurkin Kušec, Ivona ; Kušec, Goran ; Karolyi, Danijel ; Gvozdanović, Kristina ; Radišić, Žarko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja XV. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
/ Malić, Davor ; Tissauer, Vatroslav - Zagreb : Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2019, 27-36
Skup
15. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Topusko, Hrvatska, 28.05.2019. - 29.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kirurška kastracija ; anestezija ; imunokastracija
(surgical castration ; anasthesia ; immunocastration)
Sažetak
Kastracija se definira kao kirurški postupak odstranjivanja testisa ili jajnika, no u svinjogojskoj se industriji ona općenito odnosi na kirurško odstranjivanje testisa u muških svinja. Prema Direktivi Vijeća 2008/120/EZ od 18. prosinca 2008. o utvrđivanju minimalnih uvjeta za zaštitu svinja, kastracija svinja je dopuštena u prvih sedam dana života, no ukoliko se izvodi nakon prvog tjedna života potrebno je da ju obavi veterinar i to uz primjenu anestezije i sredstva za ublažavanje boli produljenog djelovanja. Ista direktiva navodi međutim, i zabranu bilo koje procedure koja je namijenjena kao intervencija i koja se izvodu u bilo koje druge svrhe osim terapeutske, dijagnostičke ili u cilju identifikacije životinja, a koja rezultiraju gubitkom osjetljivog dijela tijela ili promjenom u strukturi kostiju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Danijel Karolyi
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)