Pregled bibliografske jedinice broj: 1005571
Propolis
Propolis. Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017 (prirucnik)
CROSBI ID: 1005571 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Propolis
Autori
Kovačić, Marin ; Gvozdanović, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, pregledna
Izdavač
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2017
Stranica
24
ISBN
602-04-17-04-09
Ključne riječi
propolis ; biološka aktivnost ; antioksidansi ; proizvodi
(propolis ; biological activity ; antioxidants ; products)
Sažetak
Riječ propolis izvedena je od grčkih riječi pro- prije i polis- grad, što se odnosi za zaštitu i obranu pčelinjeg grada, odnosno košnice. Propolis je poznat i pod nazivom pčelinje ljepilo. Sastoji se od 50% smole, 30% voska, 5% peludnih zrnaca i 15% ostalih spojeva. Eterična ulja i organski spojevi uključuju fenole za koje se smatra da su odgovorni za biološku aktivnost propolisa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek