Pregled bibliografske jedinice broj: 1004997
Pripadnost mediteranskoj prehrani studenata riječkog sveučilišta
Pripadnost mediteranskoj prehrani studenata riječkog sveučilišta // Paediatria Croatica, 63 (2019), 24-31 doi:dx..org/10.13112/PC.2019.5 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1004997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pripadnost mediteranskoj prehrani studenata riječkog
sveučilišta
(Adherence to Mediterranean diet in University of Rijeka
students)
Autori
Pavičić Žeželj, Sandra ; Dragaš Zubalj Nataša ; Fantina, Daria ; Krešić, Greta ; Kenđel Jovanović, Gordana
Izvornik
Paediatria Croatica (1330-1403) 63
(2019);
24-31
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Studenti ; kakvoća prehrane ; mediteranska prehrana
(University students ; diet qualitymediterranean diet)
Sažetak
Cilj: Tradicionalna mediteranska prehrana povezuje se sa smanjenim rizikom od nastanka mnogih kroničnih nezaraznih bolesti. Cilj ovog rada bio je utvrditi kakvoću prehrane studenata u Rijeci, odnosno odrediti pripadnost mediteranskom načinu prehrane uz pomoć dvaju indeksa za ocjenu mediteranskog načina prehrane: Mediteranskog indeksa kvalitete prehrane i Ocjene mediteranske prehrane. Metode: Istraživanje je provedeno od siječnja do svibnja 2018. godine i obuhvatilo je 455-ero studenata s riječkog Sveučilišta, 336 žena i 119 muškaraca. Podatci o dobi, tjelesnoj aktivnosti, antropometriji, pušenju i prehrambenim navikama dobiveni su iz anketnih upitnika. Za određivanje pripadnosti mediteranskom načinu prehrane primijenjena su dva indeksa: Mediteranski indeks kvali tete prehrane i Ocjena mediteranske prehrane. Rezultati: Prosječna ocjena kakvoće prehrane studenata ocijenjena prema Mediteranskom indeksu kvalitete prehrane iznosila je 9, 61, što označava srednju do nedostatnu kakvoću prehrane. Prema Ocjeni mediteranske prehrane kakvoća prehrane ocijenjena je kao nedostatna i iznosila je 3, 70. Žene su imale značajno bolji Mediteranski indeks kvalitete prehrane (9, 36) od muškaraca (p<0, 001) i studenti koji ne puše također su imali značajno bolji Mediteranski indeks kvalitete prehrane (9, 11) od pušača (p<0, 001). Zaključci: Prema dobivenom Mediteranskom indeksu kvalitete prehrane i Ocjeni mediteranske prehrane možemo zaključiti da je prehrana studenata ocijenjena srednjom do nedostatnom te je vidljivo kako postoji potreba za povećanjem pridržavanja mediteranskog načina prehrane te promjenom prehrambenih navika studenata. Prema dobivenim rezultatima postoji jasna potreba za stvaranjem programa promicanja zdravlja, s posebnim naglaskom na edukaciju o prehrani i na prehrambene navike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus