Pregled bibliografske jedinice broj: 1004881
Funkcionalni proizvodi za osobe s glutenskom enteropatijom
Funkcionalni proizvodi za osobe s glutenskom enteropatijom, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1004881 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalni proizvodi za osobe s glutenskom enteropatijom
(Functional products for people with gluten enteropathy)
Autori
Dukarić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.05
Godina
2019
Stranica
30
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
celijakija ; bezglutenska prehrana ; funkcionalni proizvodi ; gluten
(celiac disease ; gluten-free diet ; functional products ; gluten)
Sažetak
Celijakija ili glutenska enteropatija je kronična autoimuna bolest koju karakterizira atrofija crijevnih resica kod genetski predisponiranih ljudi prilikom ingestije glutena ili sličnih proteina. Podjednako zahvaća oba spola i sve dobne skupine a globalna prevalencija se procjenjuje na 1, 4%. Klinička slika celijakije je vrlo raznolika što otežava dijagnozu. Razlikujemo tipičnu, atipičnu, tihu i latentnu celijakiju, no moguća je i alergija na brašno i necelijakijska preosjetljivost na gluten. Bez obzira na oblik koji je prisutan, jedina dokazano uspješna terapija je doživotna bezglutenska prehrana. Doza glutena koju osoba može tolerirati značajno varira ; od 10 do 100 mg no dnevni unos glutena do 10 mg/dan se smatra apsolutno sigurnim čak i za najosjetljivije osobe. Ipak, prehrana bez glutena često ne zadovoljava potrebe za mineralima, vitaminima ili prehrambenim vlaknima te se razvijaju funkcionalni proizvodi koji bi premostili ove nedostatke. Funkcionalni proizvodi za oboljele od celijakije prije svega moraju biti zdravstveno sigurni, biti organoleptički i cijenom prihvatljivi. Za proizvodnju takvih proizvoda od interesa su žitarice koje ne sadrže gluten, pseudožitarice, leguminoze, gomolj čičoke a pokazali su se korisni i neki tehnološki procesi. Cilj ovog rada je dati uvid u sve aspekte celijakije, od liječenja do funkcionalnih proizvoda za oboljele od celijakije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam