Pregled bibliografske jedinice broj: 1004760
Antioksidativna aktivnost tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta ulja
Antioksidativna aktivnost tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta ulja // Zbornik radova 10. Studentskog kongresa "Prehrana i klinička dijatoterapija" / Božić, Katarina ; Knez, Lucija ; Matić, Matea (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet, FOSS MedRI, 2019. str. 1-24 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1004760 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta ulja
(Antioxidant activity of tocopherol extract obtained from different types of oil)
Autori
Tijan, Paola ; Broznić, Dalibor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 10. Studentskog kongresa "Prehrana i klinička dijatoterapija"
/ Božić, Katarina ; Knez, Lucija ; Matić, Matea - Rijeka : Medicinski fakultet, FOSS MedRI, 2019, 1-24
Skup
10. studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 10.05.2019. - 11.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost ; DPPH radikal ; TEAC ; ulje ; vitamin E
(antioxidant activity ; DPPH radical ; TEAC ; oil ; vitamin E)
Sažetak
Uvod: Važnost ulja poznata je od davnina. Poglavito u mediteranskom području gdje se često koriste i sastavni su dio skoro svakog jela. U uljima se nalaze različite masne kiseline i antioksidansi, s obzirom na zastupljenost tih tvari ulja posjeduju različita antioksidativna svojstva. Jedan od najpoznatijih antioksidansa je vitamin E, pri čemu su mnoga istraživanja pokazala da on djeluje kao prirodni „lovac“ slobodnih radikala. Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razliku u antioksidativnoj aktivnosti maslinovog, suncokretovog, bučinog i crnog ulja i ekstrakata vitamina E dobivenih iz pojedinih vrsta ulja. Materijali i metode: Pomoću DPPH metode prikazana je antioksidativna aktivnost ulja i ekstrakta vitamina E dok je Trolox ekvivalent koji je analog vitaminu E poslužio kao referentni standard pomoću kojega su izraženi rezultati dobiveni DPPH metodom. Rezultati: Maslinovo ulje je pokazalo najveću antioksidativnu aktivnost, gubitak signala DPPH radikala iznosio je 71%, zatim suncokretovo ulje (69%), crno (59%) i bučino (53%). Kod ekstrakata vitamina E najveći gubitak signala imao je ekstrakt vitamina E iz suncokretovog ulja (28%), pa iz crnog (20%), maslinovog ulja (18%) te je najmanju antioksidativnu aktivnost pokazao ekstrakt vitamina E iz bučinog ulja (10%). Vrijednost TEAC pokazuje najveću antioksidativnu aktivnost za maslinovo ulje, zatim za suncokretovo, crno i bučino, što je u skladu s prethodno dobivenim rezultatima gdje je praćena inhibicija DPPH radikala. Zaključak: Zaključujemo da je najvažniji i ujedino napoznatiji antioksidans tokoferol odnosno vitamin E, no s obzirom na dobivene rezultate on nije jedini čimbenik koji utječe na antioksidativnu aktivnost nekog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
--uniri-biomed-18-155 - Razvoj novih analitičkih metoda u analizi ostataka imidakloprida i njegovih razgradnih produkata u tlima maslenika Primorsko-goranske županije (Broznić, Dalibor) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka