Pregled bibliografske jedinice broj: 1004179
Fertilizacija šljive u ekološkom uzgoju
Fertilizacija šljive u ekološkom uzgoju, 2019., diplomski rad, diplomski, Tehnološki fakultet, Tuzla, Bosna i Hercegovina
CROSBI ID: 1004179 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fertilizacija šljive u ekološkom uzgoju
(Fertilization of plums in organic growing)
Autori
Salkić, Ahmed
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Tehnološki fakultet
Mjesto
Tuzla, Bosna i Hercegovina
Datum
17.04
Godina
2019
Stranica
53
Mentor
Lončarić, Zdenko
Ključne riječi
organska gnojidba ; kondicioniranje tala ; šljiva
(organic fertilization ; soil conditioning ; plum)
Sažetak
Ekološka poljoprivredna proizvodnja zauzima sve više površina u poljoprivrednoj proizvodnji. Temelji se na principima očuvanja zdravlja ljudi i životinja i održavanja ravnoteže u agrobiocenozi te stoga u svojoj osnovi zabranjuje upotrebu glavnine vodotopivih mineralnih gnojiva i fitofarmaceutskih sredstava hemijskog porijekla (osim onih sa liste dozvoljenih). Agroekološki uslovi za uzgoj šljive u Bosni i Hercegovini su vrlo pogodni, a značajan korak u optimizaciji uslova čini priprema tala za uzgoj šljive, što uključuje humizaciju i ostale agrotehničke mjere kondicioniranja tala sukladno analitički utvrđenim fizikalno-hemijskim svojstvima tla. U ekološkom uzgoju šljive vrlo je važna optimizacija fertilizacije koja mora poštivati ekološke principe i regulativu pa obuhvaća fertilizaciju s relativno uskom paletom dozvoljenih organskih gnojiva (stajnjak, kompost, gnojovka, gnojnica, treset, guano, piljevina) i mineralnih dodataka (kalcijev karbonat, meki mljeveni sirovi fosfati, bazna šljaka, sirova kalijeva sol, kalijev sulfat, gips, drveni pepeo, kalcijev hlorid, natrijum hlorid, itd). Postupci ishrane u ekološkoj proizvodnji šljive razlikuju se od ishrane u konvencionalnoj proizvodnji prvenstveno zbog ograničenog izbora raspoloživih gnojiva, a najznačajnija je razlika nemogućnost upotrebe vodotopivih pojedinačnih i kompleksnih gnojiva. Upravo je zbog toga u ekološkoj poljoprivredi znatno veći naglasak na održavanju humoznosti, optimalne pH vrijednosti i vlažnosti tla kao neophodnih preduvjeta dovoljne raspoloživosti biljnih hraniva u tlu. Studija agroekoloških i tehnoloških karakteristika proizvodnje s planom kodicionaranja i gnojidbe tala prije podizanja nasada i planom gnojidbe budućeg nasada šljive, značajno pridonosi održivoj ekološkoj proizvodnji šljive u Bosni i Hercegovini koja bi količinom i kvalitetom mogla realizirati veliki potencijal plasmana na tržište ekoloških proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zdenko Lončarić
(mentor)