Pregled bibliografske jedinice broj: 1003919
Kritično razdoblje zakorovljenosti u proizvodnji soje na području Vukovarsko-srijemske županije
Kritično razdoblje zakorovljenosti u proizvodnji soje na području Vukovarsko-srijemske županije, 2018., doktorska disertacija, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1003919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kritično razdoblje zakorovljenosti u proizvodnji soje na području Vukovarsko-srijemske županije
(Critical period of weed control in soybean production in Vukovar-srijem county)
Autori
Dimić, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.06
Godina
2018
Stranica
115
Mentor
Štefanić, Edita
Ključne riječi
soja ; korovi ; kritično razdoblje zakorovljenosti
(soybean ; weeds ; critical period of weed control)
Sažetak
Korovi su biljke koje nisu cilj našeg uzgoja i koje negativno utječu na visinu prinosa, stoga je cilj svake poljoprivredne proizvodnje suzbiti korove na učinkovit i ekonomski opravdan način. To je moguće samo uz dobro poznavanje florističkog sastava korova i kritičnog razdoblja zakorovljenosti. Tijekom istraživanja utvrđene su 34 korovne vrste, ali su se samo četiri korovne vrste pojavljivale kroz sve tri godine istraživanja (2014.-2016.) i sva tri međuredna razmaka sjetve (25 cm, 50 cm i 70 cm). To su: Amaranthus retroflexus, Chenopodium album, Setaria viridis i Sorghum halepense. Ipak, možemo utvrditi da su dvije korovne vrste bile izrazito dominantne Sorghum halepense (2014. i 2015.) i Chenopodium album (2015. i 2016.). Kritično razdoblje zakorovljenosti signifikantno se razlikovalo u sve tri godine istraživanja i sva tri međuredna razmaka. Uz gubitak prinosa od 10% ono je trajalo ovisno o međurednom razmaku i godini istraživanja od V1 do R7, a uz gubitak prinosa od 5% od VE do R7 razvojnog stadija soje. Na temelju trogodišnjeg istraživanja možemo preporučiti uzgoj soje (srednje rane sorte) na međuredni razmak od 70 cm s dvije međuredne kultivacije. Na jače zakorovljenim parcelama potrebno je provesti pre-em i post-em kemijsku zaštitu, dok se na manje zakorovljenim parcelama možemo osloniti samo na post-em kemijsku zaštitu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Edita Štefanić
(mentor)