Pregled bibliografske jedinice broj: 1003792
Genetska varijabilnost svojstava kvalitete germplazme soje (Glycine max L. Merr.)
Genetska varijabilnost svojstava kvalitete germplazme soje (Glycine max L. Merr.), 2016., doktorska disertacija, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1003792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetska varijabilnost svojstava kvalitete germplazme soje (Glycine max L. Merr.)
(Genetic variability of soybean (Glycine max L. Merr.) germplasm seed quality)
Autori
Matoša Kočar, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.11
Godina
2016
Stranica
139
Mentor
Vila, Sonja
Ključne riječi
soja ; kvaliteta zrna ; genetska divergentnost ; SSR ; UPGMA ; oplemenjivanje
(soybean ; seed quality ; genetic diversity ; SSR ; UPGMA ; breeding)
Sažetak
U ovom istraživanju ispitana je genetska varijabilnost svojstava kvalitete germplazme soje i genetska udaljenost genotipova temeljem utvrđivanja mase 1000 zrna, kemijskih analiza zrna i molekularnih analiza. Ciljevi ovog istraživanja bili su na 22 genotipa soje: (1) procjeniti genetsku varijabilnost svojstava kvalitete zrna i genetsku udaljenost germplazme soje na temelju utvrđivanja mase 1000 zrna te kemijskih analiza zrna koje su uključivale određivanje koncentracije bjelančevina i ulja, sastava i koncentracije masnih kiselina i saharida te sastava i sadržaja izoflavona ; (2) procjeniti genetsku varijabilnost svojstava kvalitete zrna i genetsku udaljenost genotipova soje uz pomoć SSR biljega izabranih temeljem rezultata studija povezanosti polimorfizma DNA biljega i pojedinih istraživanih svojstava kvalitete zrna ; (3) odabrati genotipove s poželjnim svojstvima kvalitete zrna ; (4) identificirati najudaljenije sorte s poželjnim svojstvima kvalitete kao potencijalne, nove roditeljske kombinacije za buduće programe križanja. Tijekom tri vegetacijske sezone (2010. – 2012.), na Poljoprivrednom institutu Osijek postavljen je poljski pokus u dva ponavljanja po slučajnom bloknom rasporedu. Svake godine pokusa nakon žetve određena je masa 1000 zrna te su napravljene kemijske analize kojima se utvrdila koncentracija bjelančevina i ulja, sastav i koncentracija masnih kiselina i saharida te sastav i sadržaj izoflavona u zrnu soje. Na kraju trogodišnjeg pokusa napravljene su i molekularne analize. Statistička obrada rezultata ovih analiza uključivala je izračun standardnih mjera varijacije, analizu varijance, utvrđivanje udaljenosti genotipova temeljem standardiziranih srednjih vrijednosti svojstava kvalitete zrna te izradu pripadajućeg UPGMA dendrograma, utvrđivanje genetske udaljenosti po Nei-u (1973.) temeljem molekularnih analiza uz pomoć 10 mikrosatelitnih biljega te izradu pripadajućeg UPGMA dendrograma, analizu molekularne varijance za genotipove porijeklom sa Poljoprivrednog instituta Osijek te usporedbu podataka različitih vrsta analiza Mantelovim testom. Nakon završene analize podataka utvrđeno je da unutar istraživanog seta biljnog materijala postoji genetska raznolikost u svojstvima kvalitete zrna što je i potvrđeno na molekularnoj razini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek