Pregled bibliografske jedinice broj: 1003767
Konkurentnost hrvatske proizvodnje i prerade pšenice na tržištu Europske unije
Konkurentnost hrvatske proizvodnje i prerade pšenice na tržištu Europske unije, 2015., doktorska disertacija, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1003767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konkurentnost hrvatske proizvodnje i prerade pšenice na tržištu Europske unije
(Competitiveness of Croatian production and processing of wheat on the EU market)
Autori
Balaž, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.07
Godina
2015
Stranica
113
Mentor
Zmaić, Krunoslav
Ključne riječi
konkurentnost ; pšenica ; mlinska industrija ; DRC ; Repubika Hrvatska ; Europska unija
(competitiveness ; wheat ; milling industries ; DRC ; Croatia ; European Union)
Sažetak
Analiza konkurentnosti je zahtjevan proces koji obuhvaća prikupljanje podataka i usporedbu na makro i mikro ekonomskoj osnovi. Za potrebe ovog rada obavljena je analiza prikupljanjem dostupnih podataka o proizvodnji i preradi pšenice u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji (desk istraživanje), pet županija istočne Hrvatske (130 uzoraka proizvođača i 18 uzoraka prerađivača pšenice) i istraživanje ponude pšeničnog brašna na tržištu Republike Hrvatske. Na temelju prikupljenih podataka obavljena je analiza strukture uzoraka prema različitim varijablama, sukladno obavljenoj deskriptivnoj statističkoj analizi za varijable ordinalnog i kvantitativnog tipa (omjerne i intervalne). Analizom prikupljenih podataka obavljeni su izračuni konkurentnosti primjenom metode troškovi domaćih resursa (DRC) te formiranjem analitičke matrice (PAM). Izračunom izdvojenog koeficijenta (DRC) nije potvrđena konkurentnost hrvatske proizvodnje pšenice za referentne godine, prema paritetnim domaćim cijenama. Za izdvojeni segment prerade pšenice, također primjenom navedene metode, utvrđen je neutralan status konkurentnosti prema DRC koeficijentu. Utvrđene su moguće potrebite prilagodbe standarda poslovanja, vanjske trgovine, vanjsko-trgovinske zaštite i domaće potpore u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Obavljena je ocjena ekonomske učinkovitosti hrvatske proizvodnje i prerade pšenice u insceniranim uvjetima metodom izračuna koeficijenta DRC (održavanje proizvodnje na postojećoj razini ; DRC proizvodnja 1, 19 - ne konkurentnost, DRC prerada 1 - neutralni status, na razini smanjenja za 50% za oba proizvođačka faktora ; DRC proizvodnja 2, 39 – visoka ne konkurentnost, DRC prerada nepromijenjena - neutralna 1, minimiziranje mlinskog sektora uz održavanje proizvodnje pšenice na jednakoj razini ; DRC proizvodnja 1, 19 - nekonkurentnost, prerada DRC 0, 45, što ukazuje na konkurentno poslovanje. Obavljeni izračuni pokazali su međusobnu disekonomsku međuovisnost proizvodnje i prerade pšenice u Republici Hrvatskoj, uz pozitivan utjecaj na stabilnost i održivost poslovanja u ruralnim područjima. Temeljem provedenog istraživanja utvrđeno je kako postoje uvjeti za kvantitativno i kvalitativno povećanje proizvodnje i prerade pšenice u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Krunoslav Zmaić
(mentor)