Pregled bibliografske jedinice broj: 1003741
Analiza stočarske proizvodnje Osječko-baranjske i Vukovarsko- srijemske županije
Analiza stočarske proizvodnje Osječko-baranjske i Vukovarsko- srijemske županije // Zbornik radova 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa “Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša” / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2019. str. 253-256 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1003741 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza stočarske proizvodnje Osječko-baranjske i
Vukovarsko- srijemske županije
(Livestock production analysis in Osijek-Baranja
and Vukovar-Srijem County)
Autori
Crnčan, Ana ; Kranjac, David
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa “Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša”
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2019, 253-256
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša = 12th International Scientific/Professional Conference: Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 27.05.2019. - 28.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
poljoprivredna proizvodnja ; stočarska proizvodnja ; proizvodi dodatne vrijednosti
(agricultural production ; livestock production ; value added products)
Sažetak
Cilj rada je analiza poljoprivredne proizvodnje i promjena koje su nastupile nakon razdoblja pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji. Naglasak je stavljen na strukturu stočarske proizvodnje u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. U periodu od tri godine zamijećen je trend smanjena broja goveda, svinja i ovaca u analiziranim županijama. Broj koza se povećava, dok se broj gospodarstava na kojima se drže iste smanjuje. Promjene u pogledu racionalnijeg korištenja pašnjačkih površina i stvaranje proizvoda dodatne vrijednosti neophodne su kako bi analizirane linije zadržale postojeću proizvodnju. Potrebna su ulaganja u autohtone pasmine i prerađivačke kapacitete kako bi se dobili prepoznatljivi visokovrijedni tradicionalni proizvodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek