Pregled bibliografske jedinice broj: 1003707
Utjecaj dodatka pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u hrani koza na proizvodna svojstva, masnokiselinski sastav mlijeka i metabolički profil
Utjecaj dodatka pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u hrani koza na proizvodna svojstva, masnokiselinski sastav mlijeka i metabolički profil, 2017., doktorska disertacija, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1003707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka pogače sjemenki bundeve i
ekstrudiranog lana u hrani koza na proizvodna
svojstva, masnokiselinski sastav mlijeka i
metabolički profil
(Influence of pumpkin seed cake and extruded
linseed addition in feed of goats on production
traits, fatty acid composition of milk and
metabolic profile)
Autori
Klir, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.04
Godina
2017
Stranica
158
Mentor
Antunović, Zvonko
Ključne riječi
pogača sjemenki bundeve ; ekstrudirani lan ; proizvodni pokazatelji ; masnokiselinski sastav mlijeka ; metabolički profil ; koze ; jarad
(pumpkin seed cake ; extruded linseed ; production traits ; fatty acid profile ; metabolic profile ; goats ; kids)
Sažetak
Istraživanje je provedeno s 28 koza pasmine francuska alpina, na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Đurković, tijekom 75 dana. Hranidba koza temeljila se na sijenu ad libitum i 1 kg/dan krmne smjese. Jarad je sisala tijekom dva mjeseca i hranjena je krmnom smjesom i sijenom ad libitum. Koze su bile hranjene smjesom koja je sadržavala sačmu soje i ekstrudiranu soju (Kontrolna), zatim smjesom koja je sadržavala pogaču sjemenki bundeve (PSB ; 160 g/kg) uz potpunu zamjenu soje te smjesom koja je sadržavala ekstrudirani lan (ELS ; 90 g/kg) uz djelomičnu zamjenu soje. Nakon 20., 48. i 75. dana istraživanja utvrđene su fenotipske odlike koza i njihove jaradi, kao i količina te kemijski sastav mlijeka. Također, uzeti su i uzorci krvi za hematološku analizu na hematološkom analizatoru te je utvrđena i diferencijalna krvna slika. U uzorcima krvnog seruma utvrđeni su biokemijski pokazatelji, aktivnost enzima jetre te enzima glutation peroksidaze (GPx) i superoksid dismutaze (SOD). U uzorcima mlijeka utvrđen je i masnokiselinski profil, 20. i 75. dana istraživanja, plinsko-tekućom kromatografijom. Dodaci PSB i ELS u hranidbi koza i jaradi nisu uzrokovali značajnije promjene fenotipskih odlika koza i njihove jaradi. Količina i osnovni kemijski sastav mlijeka nisu se značajno razlikovali između skupina. Dodatak PSB smanjio je koncentraciju linolne kiseline (LA, C18:2 n-6) pri čemu je zadržana koncentracija poželjnih C6:0, C8:0, C10:0, C18:1 cis-9, C18:1 trans11 i CLA masnih kiselina. Dodatak ELS doveo je do povećanja koncentracije C18:3 n-3 (ALA) u odnosu na kontrolnu skupinu. Ista je hranidba dovela do smanjenja omjera LA/ALA u mlijeku. Metabolički profil koza i njihove jaradi nije se značajnije mijenjao, osim povećanja aktivnosti GPx u jaradi 75. dana istraživanja. Navedeni rezultati ukazuju na mogućnost implementacije PSB i ELS u obroke koza bez narušavanja proizvodnih svojstava, metaboličkog profila te uz poboljšanje masnokiselinskog profila s dodatkom ELS.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek