Pregled bibliografske jedinice broj: 1003698
Intenzitet rasta i razvoj predželudaca teladi hranjene različitim udjelima nerazgradivog škroba i bjelančevina u buragu
Intenzitet rasta i razvoj predželudaca teladi hranjene različitim udjelima nerazgradivog škroba i bjelančevina u buragu, 2017., doktorska disertacija, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1003698 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Intenzitet rasta i razvoj predželudaca teladi hranjene različitim udjelima nerazgradivog škroba i bjelančevina u buragu
(The intensity of growth and rumen development of
calves fed with different proportions of
undegradable starch and protein in the rumen)
Autori
Koturić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.03
Godina
2017
Stranica
159
Mentor
Domaćinović, Matija
Ključne riječi
telad ; nerazgradivi škrob ; nerazgradive bjelančevine ; hranidba
(calves ; undegradeble starch ; undegradeble proteins ; nutrition)
Sažetak
Telad je tijekom prvih mjeseci ekstrauterinog razdoblja pod utjecajem uvođenja čvrste hrane u obroke izložena značajnim anatomsko-fiziološkim promjenama probavnog sustava pri čemu postaje funkcionalni preživač. S obzirom da razvoj buraga ovisi o vrsti hrane i strukturi hranjivih tvari cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako povećani udio u buragu nerazgradivog škroba i bjelančevina utječe na proizvodni učinak, biokemijske i hematološke pokazatelje, acidobazni status, morfometrijske mjere sluznice buraga i tankog crijeva, iskoristivost proteina hrane i zdravstveno stanje sisajuće teladi. Provedena su 2 pokusa u proljetnom i zimskom razdoblju. U pokusu 1. korišteno je 36, a u pokusu 2. 30 teladi holstein pasmine prosječne starosne dobi 7 dana podijeljene u tri skupine, uz jednak omjer spolova. Pokus je podijeljen u dva razdoblja: 1. razdoblje pokusa - starter smjesa trajalo 39 dana, i 2. razdoblje pokusa - grover smjesa trajalo 22 dana. U Starter razdoblju telad je napajana punim pasteriziranim mlijekom i mliječnom zamjenicom i dohranjivana starter smjesom koja se razlikovala ovisno o udjelu u buragu nerazgradivog škroba i bjelančevina: skupina I (36, 6% BNB i 16, 5% BNŠ), skupina II (49, 1% BNB i 27, 6 % BNŠ ) i skupina III (53, 5% BNB i 36, 5% BNŠ). U grover razdoblju telad je hranjena mliječnom zamjenicom i grover smjesom koja se razlikovala po skupinama ovisno o udjelu u buragu nerazgradivog škroba i bjelančevina: skupina I (33, 5% BNB i 15, 8% BNŠ), skupina II (48% BNB i 26, 3% BNŠ) i skupina III (54, 3% BNB i 34, 6% BNŠ). Istraživanje je pokazalo da je povećani udio u buragu nerazgradivih bjelančevina i škroba pozitivno utjecao na proizvodne pokazatelje teladi ; a najveći utjecaj utvrđen je u starter razdoblju tijekom ljetne sezone. Povećani udio u buragu nerazgradivih bjelančevina i škroba pozitivno je utjecao na krvnu sliku, razvoj buragovih resica i resica ileuma te zdravstveno stanje teladi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Matija Domaćinović
(mentor)