Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1003588

Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske


Doko, Kristina; Barišić, Veronika; Flanjak, Ivana; Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica
Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske // Glasnik zaštite bilja, 3 (2019), 2019; 22-27 doi:10.31727/gzb.42.3.4 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1003588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske
(Microbial Quality of Cocoa Husk)

Autori
Doko, Kristina ; Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 3 (2019), 2019; 22-27

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kakaova ljuska ; visokonaponsko električno pražnjenje ; aerobne mezofilne bakterije ; kvasci i plijesni ; enterobakterije
(cocoa shell ; high-voltage electrical discharge ; aerobic mesophilic bacteria ; yeasts and moulds ; enterobacteria)

Sažetak
U ovom radu određena je mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske koja se dobiva kao nusproizvod u proizvodnji čokolade, nakon prženja kakaovog zrna. Kakaova ljuska je tretirana postupkom visokonaponskog električnog pražnjenja (VNEP) pri 40 i 80 Hz tijekom 15, 30 i 45 min u vodenoj suspenziji (pri koncentraciji kakaove ljuske 1, 5 i 3, 0 %). Istraživanje je pokazalo da je kakaova ljuska, iako je prije analize prošla termički tretman (prženje) jako opterećena mikroorganizmima, ali da se primjenom VNEP može reducirati broj enterobakterija. Naknadna obrada kakaove ljuske sušenjem pri 40 °C, međutim, uzrokuje oporavak mikroorganizama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Doko, Kristina; Barišić, Veronika; Flanjak, Ivana; Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica
Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske // Glasnik zaštite bilja, 3 (2019), 2019; 22-27 doi:10.31727/gzb.42.3.4 (recenziran, članak, znanstveni)
Doko, K., Barišić, V., Flanjak, I., Jozinović, A., Babić, J. & Ačkar, Đ. (2019) Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske. Glasnik zaštite bilja, 3 (2019), 22-27 doi:10.31727/gzb.42.3.4.
@article{article, author = {Doko, Kristina and Bari\v{s}i\'{c}, Veronika and Flanjak, Ivana and Jozinovi\'{c}, Antun and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica}, year = {2019}, pages = {22-27}, DOI = {10.31727/gzb.42.3.4}, keywords = {kakaova ljuska, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje, aerobne mezofilne bakterije, kvasci i plijesni, enterobakterije}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.3.4}, volume = {3}, number = {2019}, issn = {0350-9664}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta kakaove ljuske}, keyword = {kakaova ljuska, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje, aerobne mezofilne bakterije, kvasci i plijesni, enterobakterije} }
@article{article, author = {Doko, Kristina and Bari\v{s}i\'{c}, Veronika and Flanjak, Ivana and Jozinovi\'{c}, Antun and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica}, year = {2019}, pages = {22-27}, DOI = {10.31727/gzb.42.3.4}, keywords = {cocoa shell, high-voltage electrical discharge, aerobic mesophilic bacteria, yeasts and moulds, enterobacteria}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.3.4}, volume = {3}, number = {2019}, issn = {0350-9664}, title = {Microbial Quality of Cocoa Husk}, keyword = {cocoa shell, high-voltage electrical discharge, aerobic mesophilic bacteria, yeasts and moulds, enterobacteria} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Urlichsweb, EBSCO, Global Health, Zoological Record


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font