Pregled bibliografske jedinice broj: 1003541
Reakcija genotipova ozime pšenice na različite gustoće sjetve
Reakcija genotipova ozime pšenice na različite gustoće sjetve, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1003541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reakcija genotipova ozime pšenice na različite gustoće sjetve
(Reaction of Genotypes of Wheat to Different Sowing Densities)
Autori
Gotić, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2017
Stranica
24
Mentor
Habuš Jerčić, Ivanka
Ključne riječi
pšenica, prinos, komponente prinosa, gustoća sjetve
(wheat, yield, yield components, sowing density)
Sažetak
Gustoća sjetve je jedan od glavnih čimbenika koji određuje sposobnost genotipa da iskoristi sve dostupne resurse (vodu, svjetlost, hranjiva…). Maksimalna iskoristivost raspoloživih resursa preduvjet je kvalitetnog i visokog prinosa. Stoga je vrlo važno utvrditi gustoću sjetve koja će rezultirati maksimalno ostvarenim prinosom u različitim vegetacijskim godinama. U istraživanje je bilo uključeno deset genotipova ozime pšenice: sorte Karla, Katja, Mara i Antonija te šest linija. Pokus je bio postavljen po split-plot dizajnu u dvije repeticije i dvije gustoće sjetve 400 zrna/m2 i 650 zrna/m2.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)