Pregled bibliografske jedinice broj: 1003314
Pojavnost deoksinivalenol-3-glukozida u pivu prisutnom na tržištu Republike Hrvatske
Pojavnost deoksinivalenol-3-glukozida u pivu prisutnom na tržištu Republike Hrvatske // Proceedings & Abstracts of 12th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2019. str. 152-156 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1003314 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pojavnost deoksinivalenol-3-glukozida u pivu prisutnom na tržištu Republike Hrvatske
(Deoxynivalenol-3-glucoside in beers from Croatian market)
Autori
Kovač, Tihomir ; Maslarević, Nenad ; Bilić, Monika ; Crevar, Biljana ; Kovač, Marija ; Nevistić, Ante ; Lončarić, Ante ; Krstanović, Vinko ; Mastanjević, Kristina ; Šarkanj, Bojan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings & Abstracts of 12th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2019, 152-156
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša = 12th International Scientific/Professional Conference: Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 27.05.2019. - 29.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mikotoksini ; deoksinivalenol-3-glukozid ; pivo ; LC-MS/MS
(mycotoxins ; deoxynivalenol-3-glucoside ; beer ; LC-MS/MS)
Sažetak
Najčešće identificirani mikotoksinpripadnik skupine trihotecena je deoksinivalenol (DON). Modifikacijom DON-a u biljkama nastaje njegov modificirani oblik, biljni konjugatdeoksinivalenol- 3-glukozid (DON3Glc), podložan hidrolizi probavnim enzimima u ljudskom organizmu.Time se mogu otpustiti nekonjugirane molekule DON-a čime je ponovno bioraspoloživaslobodna molekula mikotoksina. Zbog navedenog, cilj ovog rada bio jeodrediti pojavnost modificiranog oblika DON-a, DON3Glc u pivu prisutnom na tržištu Republike Hrvatske, budući da je pivo jedna od namirnica koja se proizvodi od žitarica, a u kojima je pojavnost DON3Glc očekivana. Ispitano je 12 uzoraka piva u triplikatu, 6 svijetlog i 6 tamnog, primjenom LC-MSͭMS metode. Rezultati nisu pokazali značajnu razliku u sadržaju DON3Glc između uzoraka svijetlog (srednja vrijednost 10, 3 ± 4, 37 ngmL-1)i tamnog(srednja vrijednost 9, 49 ± 3, 61 ngmL-1) piva. Međutim, vidljiva je razlika u sadržaju DON3Glc ovisno o proizvođaču piva što može biti uzrokovano razlikama u sirovini, soju kvasca te razlikama tehnološkog procesa koji se primjenjuje pri proizvodnji piva različitih proizvođača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Bojan Šarkanj
(autor)
Kristina Mastanjević
(autor)
Ante Lončarić
(autor)
Tihomir Kovač
(autor)
Marija Kovač Tomas
(autor)
Vinko Krstanović
(autor)