Pregled bibliografske jedinice broj: 1002669
Acidoza buraga u mliječnih krava i tovne junadi
Acidoza buraga u mliječnih krava i tovne junadi, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1002669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Acidoza buraga u mliječnih krava i tovne junadi
(Ruminal acidosis in dairy and beef cattle)
Autori
Babić, Ružica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2018
Stranica
31
Mentor
Đidara, Mislav
Ključne riječi
acidoza buraga, muzne krave, tovna junad, pH buraga
(rumen acidosis, dairy cows, cattle, rumen pH)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada je pobliže pojasniti pojam acidoze buraga kod preživača i opisati mehanizam nastanka acidoze. Također, u ovom radu pojašnjeni su simptomi, načini prevencije pojave acidoze te načini dijagnosticiranja i liječenja istog. Acidoza buraga predstavlja zdravstveni poremećaj kod mliječnih krava i tovne junadi, koji može dovesti do ozbiljnih posljedica i pada proizvodnje. Takav poremećaj je sve češći u stadima, te je vrlo bitno obratiti pozornost na sve moguće simptome. Povišen unos obroka bogatih ugljikohidratima, dovodi do razgradnje šećera i škroba te oslobađanja hlapljivih masnih kiselina, zbog čega dolazi do zakiseljavanja buraga. pH buragova sadržaja snižava se ispod 5, 5 što dovodi do narušavanja normalne acido-bazne ravnoteže.
Izvorni jezik
Hrvatski