Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1002661

Mikropopulacija probavnog sustava svinja i uloga probiotika


Drašner, Ana
Mikropopulacija probavnog sustava svinja i uloga probiotika, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1002661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikropopulacija probavnog sustava svinja i uloga probiotika
(Micropopulation in pig guts and role of probiotics)

Autori
Drašner, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Đidara, Mislav

Ključne riječi
mikropopulacija ; sisajuća prasad ; odbiće ; bolesti ; probiotici
(micropopulation ; suckling piglets ; weaning ; diseases ; probiotics)

Sažetak
Mikropopulacija u crijevima prasadi započinje razvoj neposredno nakon rođenja i formira se od različitih rodova Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija i virusa. Skupinu Gram pozitivnih bakterija većinom čine laktobacili, zatim bifidobakterije i streptokoki. Najučestalije Gram negativne bakterije u zdravoj mikroflori dolaze iz grupe bakteroida. Bolest, kao stanje patoloških promjena u organizmu, kod svinja najčešće dovodi do pojave dijareje praćene dehidracijom, gladovanjem i srčanom aritmijom dok neke bolesti prati i povraćanje. Bolesti koje najčešće pogađaju sisajuću prasad i prasad tijekom i nakon odbića su dijareja, kolibaciloza uzrokovana patogenom E. coli, enteritis uzrokovan Cl. perfringens, kokcidioza uzrokovana I. suis, prijenosni gastroenteritis uzrokovan koronavirusima i svinjski rotavirus uzrokovan rotavirusima. S ciljem zaštite zdravlja prasadi, znanost je razvila probiotike, žive mikrobne dodatke hrani koji korisno utječu na domaćina poboljšavanjem mikrobne ravnoteže tankog crijeva. Prednosti dodavanja probiotika u hranu su brojne i primjenjivi su za sve dobne skupine svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Mislav Đidara (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

zir.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Drašner, Ana
Mikropopulacija probavnog sustava svinja i uloga probiotika, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Drašner, A. (2016) 'Mikropopulacija probavnog sustava svinja i uloga probiotika', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dra\v{s}ner, Ana}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {mikropopulacija, sisaju\'{c}a prasad, odbi\'{c}e, bolesti, probiotici}, title = {Mikropopulacija probavnog sustava svinja i uloga probiotika}, keyword = {mikropopulacija, sisaju\'{c}a prasad, odbi\'{c}e, bolesti, probiotici}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dra\v{s}ner, Ana}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {micropopulation, suckling piglets, weaning, diseases, probiotics}, title = {Micropopulation in pig guts and role of probiotics}, keyword = {micropopulation, suckling piglets, weaning, diseases, probiotics}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font