Pregled bibliografske jedinice broj: 1002661
Mikropopulacija probavnog sustava svinja i uloga probiotika
Mikropopulacija probavnog sustava svinja i uloga probiotika, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1002661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikropopulacija probavnog sustava svinja i uloga probiotika
(Micropopulation in pig guts and role of probiotics)
Autori
Drašner, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2016
Stranica
42
Mentor
Đidara, Mislav
Ključne riječi
mikropopulacija ; sisajuća prasad ; odbiće ; bolesti ; probiotici
(micropopulation ; suckling piglets ; weaning ; diseases ; probiotics)
Sažetak
Mikropopulacija u crijevima prasadi započinje razvoj neposredno nakon rođenja i formira se od različitih rodova Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija i virusa. Skupinu Gram pozitivnih bakterija većinom čine laktobacili, zatim bifidobakterije i streptokoki. Najučestalije Gram negativne bakterije u zdravoj mikroflori dolaze iz grupe bakteroida. Bolest, kao stanje patoloških promjena u organizmu, kod svinja najčešće dovodi do pojave dijareje praćene dehidracijom, gladovanjem i srčanom aritmijom dok neke bolesti prati i povraćanje. Bolesti koje najčešće pogađaju sisajuću prasad i prasad tijekom i nakon odbića su dijareja, kolibaciloza uzrokovana patogenom E. coli, enteritis uzrokovan Cl. perfringens, kokcidioza uzrokovana I. suis, prijenosni gastroenteritis uzrokovan koronavirusima i svinjski rotavirus uzrokovan rotavirusima. S ciljem zaštite zdravlja prasadi, znanost je razvila probiotike, žive mikrobne dodatke hrani koji korisno utječu na domaćina poboljšavanjem mikrobne ravnoteže tankog crijeva. Prednosti dodavanja probiotika u hranu su brojne i primjenjivi su za sve dobne skupine svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)