Pregled bibliografske jedinice broj: 1002460
Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola
Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola, 2019. (popularni rad).
CROSBI ID: 1002460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola
Autori
Tudor Kalit, Milna
Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja 1 (29)
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2019
Ključne riječi
svježi sir, nutritivna vrijednost, tehnologija proizvodnje
(fresh cheese, nutritive value, manufacturing technology)
Sažetak
Svježi sir tradicionalno se proizvodi i konzumira u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, dakle na području Zagreba, Križevaca i Varaždina, ali danas je njegova konzumacija udomaćena gotovo u cijeloj Hrvatskoj. Proizvodnja svježeg sira obuhvaća dobivanje gruša postupkom zakiseljavanja. Bakterije mliječne kiseline provode fermentaciju prilikom čega nastaje mliječna kiselina. Njezin nastanak rezultira snižavanjem pH vrijednosti zbog čega nastaje glatki, ugodno kiseo gruš, kojega nakon procesa cijeđenja nazivamo svježi sir. Svježi sir može se konzumirati odmah nakon proizvodnje za razliku od poznatih tvrdih i polutvrdih sireva, koji svoja specifična svojstva dobivaju tek nakon procesa zrenja od nekolike mjeseci. Svježem siru pripisuje se posebna nutritivna vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam