Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1002460

Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola


Tudor Kalit, Milna
Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola, 2019. (popularni rad).


CROSBI ID: 1002460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola

Autori
Tudor Kalit, Milna

Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja 1 (29)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2019

Ključne riječi
svježi sir, nutritivna vrijednost, tehnologija proizvodnje
(fresh cheese, nutritive value, manufacturing technology)

Sažetak
Svježi sir tradicionalno se proizvodi i konzumira u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, dakle na području Zagreba, Križevaca i Varaždina, ali danas je njegova konzumacija udomaćena gotovo u cijeloj Hrvatskoj. Proizvodnja svježeg sira obuhvaća dobivanje gruša postupkom zakiseljavanja. Bakterije mliječne kiseline provode fermentaciju prilikom čega nastaje mliječna kiselina. Njezin nastanak rezultira snižavanjem pH vrijednosti zbog čega nastaje glatki, ugodno kiseo gruš, kojega nakon procesa cijeđenja nazivamo svježi sir. Svježi sir može se konzumirati odmah nakon proizvodnje za razliku od poznatih tvrdih i polutvrdih sireva, koji svoja specifična svojstva dobivaju tek nakon procesa zrenja od nekolike mjeseci. Svježem siru pripisuje se posebna nutritivna vrijednost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tudor Kalit, Milna
Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola, 2019. (popularni rad).
Tudor Kalit, M. (2019) Svježi sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola. Mljekarska revija Mlijeko i ja 1 (29). Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Tudor Kalit, Milna}, year = {2019}, keywords = {svje\v{z}i sir, nutritivna vrijednost, tehnologija proizvodnje}, title = {Svje\v{z}i sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola}, keyword = {svje\v{z}i sir, nutritivna vrijednost, tehnologija proizvodnje} }
@unknown{unknown, author = {Tudor Kalit, Milna}, year = {2019}, keywords = {fresh cheese, nutritive value, manufacturing technology}, title = {Svje\v{z}i sir - drevno blago tradicionalnog hrvatskog stola}, keyword = {fresh cheese, nutritive value, manufacturing technology} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font