Pregled bibliografske jedinice broj: 1002200
Potencijal uzgoja buše za potrebe agroturizma
Potencijal uzgoja buše za potrebe agroturizma, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomskik fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1002200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal uzgoja buše za potrebe agroturizma
(Potential of breeding Busha for Agrotourism)
Autori
Đurišević, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomskik fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2016
Stranica
28
Mentor
Konjačić, Miljenko
Ključne riječi
buša, agroturizam, potrošači, tradicija, baština, kultura, otpornost
(Busha ; agrotourism ; consumers ; tradition ; patrimony ; culture)
Sažetak
Buša je jedna od najmanjih pasmina goveda na svijetu i spada u skupinu takozvanih kratkorogih goveda (Bos brachyeros europeus). Na buši se kroz povijest (sve do polovice dvadesetog stoljeća), zasnivala govedarska proizvodnja. Međutim, zbog svoje skromnije proizvodnosti biva zapostavljena. Jedna od opcija kako bi se spasila od izumiranja je prijedlog njene komercijalizacije, a jedna od mogućnosti je i njeno introduciranje u agroturizam. Agoturizam sam po sebi može biti spas i dodatna zarada za gospodarstva koja se bave poljoprivrednom djelatnošću. Navedeno je moguće kroz povećanje konkurentnosti te uvođenjem određenih noviteta u ponudu, a za to može poslužiti i buša, odnosno proizvodi od buše. Cilj ovog istraživanja je bio kroz ispitivanje potencijalnih korisnika doznati kakvo je njihovo mišljenje o tome da se buša introducira u turizam, odnosno da se na temelju njenog uzgoja na malim gospodarstvima pokrenu novi vidovi usluga i proizvoda. Velika većina ispitanika se složila oko činjenice da bi bušu trebalo brendirat kako bi joj se povećala popularnost što bi moguće povećalo i dodatnu vrijednost gospodarstva koja se bave uzgojem buše. Osim toga, bušu bi bilo poželjno dodatno poticati kroz razne razvojne programe. Kao zaključak možemo reći da je kroz ovo istraživanje dokazano da buša ima velikih potencijala u uzgoju za potrebe agroturizma i da je potrošači kao nešto novo, tradicionalno i baštinski vrijedno podupiru i odobravaju njen uzgoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)