Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1002010

Biofortifikacija krumpira selenom


Kopić, Matea
Biofortifikacija krumpira selenom, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1002010 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biofortifikacija krumpira selenom
(Biofortification of potato by selenium)

Autori
Kopić, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.09

Godina
2018

Stranica
23

Mentor
Lončarić, Zdenko

Ključne riječi
pothranjenost ; selen ; biofortifikacija ; krumpir
(malnutrition ; selenium ; biofortification ; potato)

Sažetak
Pothranjenost ljudi selenom značajan je problem u svijetu, a posebice u Europi i Hrvatskoj. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi utjecaj biofortifikacije na povećanje koncentracije selena u gomolju krumpira. Pokus je proveden na slabo humoznom tlu urbanog vrta, lužnate reakcije, visoke raspoloživosti fosfora i dobre raspoloživosti kalija. Istovremeno, koncentracije analiziranih teških metala, kako esencijalnih (Zn, Cu, Ni), beneficijalnih (Co), tako i toksičnih (Pb, Cr, Cd) bile su niše od propisima dozvoljenih koncentracija, te se urbano vrtno tlo može koristiti za poljoprivrednu proizvodnju, tj. uzgoj krumpira. Biofortifikacija krumpira selenom nije utjecala na prinos gomolja, ali je značajno povećala koncentraciju selena u gomolju krumpira s 86, 2 μg kg-1 na 234, 3 μg kg-1 suhe tvari. Također, biofortifikacija je povećala koncentracije selena u listu i u stabljici krumpira 2, 7 i 2, 8 puta. Najznačajniji učinak biofortifikacije je povećanje koncentracije selena (s 15, 49 na 40, 69 μg kg-1) u svježem gomolju krumpira, što znači da konzumiranje 100 g biofortificiranog gomolja osigurava 7, 4 % dnevno potrebnih količina selena (4, 07 od potrebnih 55 μg Se dnevno).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zdenko Lončarić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Kopić, Matea
Biofortifikacija krumpira selenom, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Kopić, M. (2018) 'Biofortifikacija krumpira selenom', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kopi\'{c}, Matea}, year = {2018}, pages = {23}, keywords = {pothranjenost, selen, biofortifikacija, krumpir}, title = {Biofortifikacija krumpira selenom}, keyword = {pothranjenost, selen, biofortifikacija, krumpir}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kopi\'{c}, Matea}, year = {2018}, pages = {23}, keywords = {malnutrition, selenium, biofortification, potato}, title = {Biofortification of potato by selenium}, keyword = {malnutrition, selenium, biofortification, potato}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font