Pregled bibliografske jedinice broj: 1002004
Biofortifikacija soje cinkom
Biofortifikacija soje cinkom, 2018., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1002004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biofortifikacija soje cinkom
(Biofortification of soybean with zinc)
Autori
Kraljević, Dejana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2018
Stranica
47
Mentor
Lončarić, Zdenko
Ključne riječi
soja ; sorte ; cink ; kadmij ; agronomska biofortifikacija ; folijarna aplikacija
(soybean ; cultivars ; zinc ; cadmium ; agronomic biofortification ; foliar application)
Sažetak
Niska koncentracija cinka u tlima i plodovima biljaka rezultira niskom koncentracijom toga elementa i u ljudskoj i životinjskoj prehrani. Kako je cink esencijalan element, njegov deficit nepovoljno utječe na organizam. S druge strane, kadmij je toksičan element bez esencijalnog i korisnog učinka, te je stoga poželjno da ga u konzumnim namirnicama bude što manje. Agronomska biofortifikacija osigurava povećanje cinka u prinosima biljaka, a time i veće količine unosa toga elementa u ljudski organizam. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi utjecaj folijarne aplikacije cinka na koncentraciju cinka i kadmija u biljnim dijelovima (osobito zrnu) pojedinih sorata soje. Biofortifikacijski pokus proveden je 2017. godine na 6 sorata soje (Korana, Sanda, Lucija, Toma, Sunce, Ika) različitih grupa zriobe (00-I). Folijarna aplikacija cinka u obliku cink sulfata provedena je u fenofazi cvatnje soje. Tretman je statistički značajno utjecao na količinu cinka u mahunama, stabljici i zrnu (povećanje 106 %, 48, 5 %, odnosno 25 %) te iznošenje cinka prinosom zrna (34, 75 %). Tretman nije statistički značajno utjecao na količinu kadmija u stabljici, mahunama i zrnu soje te njegovo iznošenje prinosom zrna, ali je došlo do smanjenja ; u stabljici 23 %, mahunama 31 %, a u zrnu 22, 64 %, te smanjenju od 8, 4 % pri iznošenju zrnom. Utvrđen je i statistički značajan utjecaj sorata na prinos te akumulaciju kadmija u biljnim dijelovima i njegovo iznošenje zrnom soje. Utjecaj sorata na koncentraciju cinka i njegovo iznošenje zrnom soje nije bilo statistički značajno. Zaključak je da se folijarnom aplikacijom cinka povećava njegova koncentracija u zrnu, mahunama i stabljici soje. Sorte soje ne razlikuju se značajno po akumulaciji i iznošenju apliciranog cinka, ali se razlikuju po akumulaciji i iznošenju kadmija prinosom. U konačnici, agronomska biofortifikacija soje cinkom rezultira povećanim unosom cinka u prehrambeni lanac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zdenko Lončarić
(mentor)