Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1001379

Pregled proizvodnje zobi (Avena sativa L.) u Republici Hrvatskoj od 2010. do 2015. godine


Hodak, Mirjana
Pregled proizvodnje zobi (Avena sativa L.) u Republici Hrvatskoj od 2010. do 2015. godine, 2017., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1001379 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pregled proizvodnje zobi (Avena sativa L.) u Republici Hrvatskoj od 2010. do 2015. godine
(Production of oat (Avena sativa L.) in the Republic of Croatia from 2010 to 2015)

Autori
Hodak, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
43

Mentor
Stošić, Miro

Ključne riječi
zob ; agrotehnika ; oborine ; temperatura ; prinos zrna
(oat ; agritechnics ; precipitation ; temperature ; grain yield)

Sažetak
U ovome radu obradili smo uzgoj zobi s naglaskom na uzgoj zobi u Republici Hrvatskoj od 2010. do 2015. godine. Zob je jednogodišnja kultura koja spada u prave žitarice sa plodom koji nazivamo zrno. Bogata je masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, prirodni antioksidans i ne sadrži gluten. Koristi se u ishrani ljudi i stoke. Razvija jako dubok korijen koji ima sposobnost crpiti vodu i hranjive tvari iz dubljih slojeva tla. Ne može se uzgajati na tlima koja su pjeskovita jer za svoj uzgoj zahtijeva veće koliĉine vode. U periodu od 2010. do 2015.godine, na podruĉju Osijeka, možemo vidjeti da je najlošija 2010. godina kada je pala i najveća koliĉina oborina i to ĉak 1 038, 2 mm te smo imali i relativno visoke temperature što omogućuje brţi i veći razvoj bolesti i štetnika.2012. godine imali smo pravilan raspored oborina, te nešto niže temperature u poĉetku godine, ali opet dovoljno visoke da ne izazovu smrzavanje mladih biljĉica što je u konaĉnici rezultiralo i najvišim prinosom u iznosu od 3, 3t/ha. Zob se u Republici Hrvatskoj uzgaja na oko 20 000 do 25 000 ha s prosjeĉnim prinos od 2, 5 – 3t/ha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Miro Stošić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Hodak, Mirjana
Pregled proizvodnje zobi (Avena sativa L.) u Republici Hrvatskoj od 2010. do 2015. godine, 2017., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Hodak, M. (2017) 'Pregled proizvodnje zobi (Avena sativa L.) u Republici Hrvatskoj od 2010. do 2015. godine', diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hodak, Mirjana}, year = {2017}, pages = {43}, keywords = {zob, agrotehnika, oborine, temperatura, prinos zrna}, title = {Pregled proizvodnje zobi (Avena sativa L.) u Republici Hrvatskoj od 2010. do 2015. godine}, keyword = {zob, agrotehnika, oborine, temperatura, prinos zrna}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hodak, Mirjana}, year = {2017}, pages = {43}, keywords = {oat, agritechnics, precipitation, temperature, grain yield}, title = {Production of oat (Avena sativa L.) in the Republic of Croatia from 2010 to 2015}, keyword = {oat, agritechnics, precipitation, temperature, grain yield}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font