Pregled bibliografske jedinice broj: 1001371
Procjena rizika od introdukcije i širenja Xylella fastidiosa uzročnika brzog sušenja masline
Procjena rizika od introdukcije i širenja Xylella fastidiosa uzročnika brzog sušenja masline // Program i sažetci 59. seminara biljne zaštite / Cvjetković, Bogdan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2015. str. 17-17 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1001371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena rizika od introdukcije i širenja Xylella fastidiosa uzročnika brzog sušenja masline
(Risk assessment of introduction and spreading of Xylella fastidiosa causal agent of olive quick decline)
Autori
Bjeliš, Mario ; Križanac, Ivana ; Ivić, Dario ; Buljubašić, Ivana ; Popović, Luka ; Fazinić, Tina ; Plavec, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Program i sažetci 59. seminara biljne zaštite
/ Cvjetković, Bogdan - Zagreb : Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2015, 17-17
Skup
59. seminar biljne zaštite
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 10.02.2015. - 13.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Xylella fastidiosa, metode detekcije, nadzor, 2014
(Xylella fastidiosa, detection methods, survey, 2014)
Sažetak
Pojava bakterije Xylella fastidiosa (Well i Raju) na poluotoku Salento u Italiji tijekom 2013. godine je izazvala veliku paniku zbog dramatičnih šteta na stoljetnim maslinama, pogotovo kada je potvrđeno da je upravo ova bakterija uzročnik pojave „brzog sušenja masline“, a ne kako je prvobitno pretpostavljeno, kompleks različitih fizioloških i bioloških čimbenika. U Italiji je za ovu bolest upotrijebljen naziv „Complesso del disseccamento rapido dell 'olivo“, a u engleskom govornom području sindrom se naziva „Olive quick decline complex“. Oba naziva doslovno riječima opisuju simptome i krajnji rezultat pojave bolesti, a to je brzo sušenje masline. Utvrđeno je da populacija bakterije koja je uzrokovala epifitociju pripada podvrsti X. fastidiosa subsp. pauca, da je vrlo homogena i pripada jedinstvenom soju, koji je prema talijanskom nazivu za bolest označen kao CoDiRO soj. Značajno je istaknuti da je laboratorijskim istraživanjima potvrđeno da CoDiRO soj ne može uzrokovati štete na vinovoj lozi (PD - Pierce disease), agrumima (CVC – citrus variegated chlorosis) i drugim kulturama kao sojevi iz Sjeverne i Južne Amerike. Nakon odluke EK (2014/87 / EU) iz veljače 2014. godine, proveden je program posebnog nadzora s ciljem utvrđivanja X. fastidiosa na bilju i biljnim proizvodima na obalnom području Hrvatske. Nadzorom je obuhvaćen veliki broj maslinika u najznačajnijim maslinarskim uzgojnim područjima, te oko četrdeset mjesta i gradova u šest županija Dalmacije i Istre, koje karakterizira prisustvo glavnih biljki domaćina ovog štetnog organizma. Za potrebe provođenja laboratorijskih analiza, prikupljeno je ukupno 80 uzoraka masline i oleandera sa sumnjivim simptomima rubne ili vršne paleži lista ili sušenja grana. DAS-ELISA je korištena kao prva metoda detekcije, a za potvrdu rezultata, korištena je metoda lančane reakcije polimeraze (PCR, 16S r RNA i gyrB). Programom posebnog nadzora koji je proveden tijekom 2014. godine, nije utvrđeno prisustvo štetnog organizma Xylella fastidiosa soja CoDiRO (Well i Raju) u Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA