Pregled bibliografske jedinice broj: 1001271
Utjecaj sustava držanja i tjelesnih masa crnih slavonskih svinja na njihovu mesnatost i kvalitetu mesa
Utjecaj sustava držanja i tjelesnih masa crnih slavonskih svinja na njihovu mesnatost i kvalitetu mesa // Zbornik sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 196-197 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1001271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sustava držanja i tjelesnih masa crnih
slavonskih svinja na njihovu mesnatost i
kvalitetu mesa
(Influence of the Keeping System and Body Weight
of the Black Slavonian Pigs on Meatiness and
Meat Quality)
Autori
Senčić, Đuro ; Radić, Ivan ; Samac, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 196-197
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Crne slavonske svinje ; tjelesna masa ; sustav držanja ; mesnatost ; kvaliteta mesa
(Black Slavonian pigs ; body weight ; production system ; meatiness ; meat quality)
Sažetak
Istraživanje je provedeno s po 24 svinje iz otvorenoga (ekstenzivnoga) i poluotvorenoga (poluintenzivnoga) sustava, od kojih su 12 muških kastrata i 12 nazimica. Svinje u oba sustava bile su tovljene do 100 kg (n = 12) i 130 kg (n = 12) tjelesne mase. Svinje iz otvorenoga sustava hranjene su na pašnjaku i na strništima, uz minimalno prihranjivanje kukuruzom tijekom zime, kada nema zelene mase. Svinje iz poluotvorenoga sustava hranjene su po volji obrokom kombiniranog od krmne smjese i zelene lucerne. Krmna smjesa u prvoj fazi tova (do 60 kg tjelesne mase) imala je 14% sirovih proteina i 13, 37 MJ ME/kg, a u drugoj fazi tova (60 – 130 kg tjelesne mase) imala je 12% sirovih proteina i 13, 34 MJ ME/kg. Disekcija ohlađenih (+4°C) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Kvaliteta mesa (Muscullus longissimus dorsi) istražena je u pogledu pH vrijednosti, sposobnosti vezanja vode i boje. Mesnatost svinjskih polovica bila je veća kod svinja manjih tjelesnih masa (100 kg) u odnosu na svinje većih tjelesnih masa (130 kg) u oba sustava držanja, ali su te razlike bile značajne (p<0, 05) samo u poluotvorenome sustavu. Svinje iz otvorenoga sustava imale su mesnatije polovice u odnosu na svinje iz poluotvorenoga sustava i pri manjim (100 kg) i pri većim (130 kg) tjelesnim masama, ali ne i statistički značajno (p>0, 05) (49, 23% i 44.99% : 46, 56% i 42, 82%). Utvrđen je značajan utjecaj sustava držanja i tjelesne mase svinja na neke pokazatelje kvalitete mesa. Meso svinja manje tjelesne mase iz otvorenog sustava imalo je značajno više (p<0, 01) sirovih proteina od mesa od svinja istih tjelesnih masa u poluotvorenom sustavu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek