Pregled bibliografske jedinice broj: 1001256
Tovna i klaonička svojstva crnih slavonskih svinja hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne)
Tovna i klaonička svojstva crnih slavonskih svinja hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne) // Zbornik sažetaka / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 218-219 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1001256 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tovna i klaonička svojstva crnih slavonskih svinja
hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne)
(Fattening and slaughtering traits of Black
Slavonian pigs fed diets with and without green
feed (Alfaalfa))
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 218-219
Skup
52.hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Crne slavonske svinje ; tovna svojstva ; klaonička svojstva ; zelena masa
(Black Slavonian pigs ; fattening traits ; carcass traits ; green plant material)
Sažetak
Važnost dodavanja voluminoznih krmiva, osobito zelene mase, zbog nižeg sadržaja energije, je višestruka za svinje masnijih genotipova poput crne slavonske svinje. Crne slavonske svinje, hranjene s obrokom od krmne smjese i zelene mase (lucerne) u odnosu na svinje hranjene samo s krmnom smjesom, u tovu od 30 do 130 kg tjelesne mase, imaju nešto manje dnevne priraste (520 g : 645 g), manju dnevnu konzumaciju krmne smjese (2, 47 kg : 2, 90), veći utrošak krmne smjese za kg prirasta (4, 75 kg : 4, 50 kg) i veću mesnatost svinjskih polovica (45, 92% : 39, 24%). Crne slavonske svinje hranjene obrokom bez zelene mase imaju, pak, višu pH1 i pH2 vrijednost mesa (6, 53 : 6, 00 i 5, 86 : 5, 60), te veći stupanj svjetloće L* (50, 78 : 47, 87), manje vode (67, 70% : 71, 52%) i sirovih proteina (20, 40% : 21, 58), a više sirove masti (10, 36% : 6, 88%) u odnosu na meso svinja hranjenih obrokom s krmnom smjesom i zelenom masom. Crne slavonske svinje, zbog sklonosti taloženja masnog tkiva u trupu, treba u poluotvorenom sustavu obavezno hraniti obrocima sa zelenom masom (lucernom).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek