Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1001256

Tovna i klaonička svojstva crnih slavonskih svinja hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne)


Senčić, Đuro; Samac, Danijela
Tovna i klaonička svojstva crnih slavonskih svinja hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne) // Zbornik sažetaka / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 218-219 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1001256 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tovna i klaonička svojstva crnih slavonskih svinja hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne)
(Fattening and slaughtering traits of Black Slavonian pigs fed diets with and without green feed (Alfaalfa))

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 218-219

Skup
52.hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Crne slavonske svinje ; tovna svojstva ; klaonička svojstva ; zelena masa
(Black Slavonian pigs ; fattening traits ; carcass traits ; green plant material)

Sažetak
Važnost dodavanja voluminoznih krmiva, osobito zelene mase, zbog nižeg sadržaja energije, je višestruka za svinje masnijih genotipova poput crne slavonske svinje. Crne slavonske svinje, hranjene s obrokom od krmne smjese i zelene mase (lucerne) u odnosu na svinje hranjene samo s krmnom smjesom, u tovu od 30 do 130 kg tjelesne mase, imaju nešto manje dnevne priraste (520 g : 645 g), manju dnevnu konzumaciju krmne smjese (2, 47 kg : 2, 90), veći utrošak krmne smjese za kg prirasta (4, 75 kg : 4, 50 kg) i veću mesnatost svinjskih polovica (45, 92% : 39, 24%). Crne slavonske svinje hranjene obrokom bez zelene mase imaju, pak, višu pH1 i pH2 vrijednost mesa (6, 53 : 6, 00 i 5, 86 : 5, 60), te veći stupanj svjetloće L* (50, 78 : 47, 87), manje vode (67, 70% : 71, 52%) i sirovih proteina (20, 40% : 21, 58), a više sirove masti (10, 36% : 6, 88%) u odnosu na meso svinja hranjenih obrokom s krmnom smjesom i zelenom masom. Crne slavonske svinje, zbog sklonosti taloženja masnog tkiva u trupu, treba u poluotvorenom sustavu obavezno hraniti obrocima sa zelenom masom (lucernom).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Danijela Samac (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela
Tovna i klaonička svojstva crnih slavonskih svinja hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne) // Zbornik sažetaka / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 218-219 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Senčić, Đ. & Samac, D. (2017) Tovna i klaonička svojstva crnih slavonskih svinja hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne). U: Vila, S. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela}, year = {2017}, pages = {218-219}, keywords = {Crne slavonske svinje, tovna svojstva, klaoni\v{c}ka svojstva, zelena masa}, title = {Tovna i klaoni\v{c}ka svojstva crnih slavonskih svinja hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne)}, keyword = {Crne slavonske svinje, tovna svojstva, klaoni\v{c}ka svojstva, zelena masa}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela}, year = {2017}, pages = {218-219}, keywords = {Black Slavonian pigs, fattening traits, carcass traits, green plant material}, title = {Fattening and slaughtering traits of Black Slavonian pigs fed diets with and without green feed (Alfaalfa)}, keyword = {Black Slavonian pigs, fattening traits, carcass traits, green plant material}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font