Pregled bibliografske jedinice broj: 1001224
Populacija crvenog voćnog pauka na različitim sortama jabuke u Zadru
Populacija crvenog voćnog pauka na različitim sortama jabuke u Zadru, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1001224 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Populacija crvenog voćnog pauka na različitim sortama jabuke u Zadru
(Red spider mite population on different apple cultivars in Zadar)
Autori
Stipčević, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.05
Godina
2019
Stranica
27
Mentor
Barić, Božena ; Franin, Kristijan
Ključne riječi
crveni voćni pauk, jabuka, sorta, štetnik
(red spider mite, apple, assortment, pest)
Sažetak
Crveni voćni pauk (Panonychus ulmi, Koch) je prisutan štetnik na gotovo svim poljoprivrednim kulturama u Hrvatskoj, a jedan je od najopasnijih štetnika jabuke. Napad pauka na jabuci prepoznajemo po nekim specifičnim simptomima: napadnuto lišće se suši i otpada, zbog čega voćka slabi, razvoj pupova je slab, plodovi ostaju sitni te prijevremeno sazrijevaju. Panonychus ulmi, Koch također ima preferencije prema određenim sortama jabuke isto kao i prema sadržaju dušikovih spojeva. Procjena populacije pauka se provodi prije same vegetacije, na način da se uzorkuju grane jabuke tijekom zime i broje jaja pauka, iako štete nastaju u samoj vegetaciji. Istraživanje je provedeno tijekom dvije godine ( 2017. i 2018. godine ) u voćnjaku jabuka Sveučilišnog poljoprivrednog dobra ''Baštica'' gdje je ujednačena tehnika proizvodnje. Cilj rada je temeljem brojnosti zimskih jaja utvrditi preferenciju grinje prema određenim sortama jabuke. Tijekom sve tri godine istraživanja nisu postojale statistički značajne razlike u broju jaja na pregledanim sortama jabuke. Rezultati istraživanja dobiveni procjenom jaja crvenog pauka statistički su obrađeni analizom varijance ( F- test).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Diplomski rad je rađen u komentorstvu dr. sc. Kristijana Franina sa Sveučilišta u Zadru.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zadru