Pregled bibliografske jedinice broj: 1000981
AKVAPONSKI SUSTAVI U PROIZVODNJI HRANE
AKVAPONSKI SUSTAVI U PROIZVODNJI HRANE, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1000981 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
AKVAPONSKI SUSTAVI U PROIZVODNJI HRANE
(Aquaponic systems in food production)
Autori
Perleta, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2017
Stranica
40
Mentor
Matulić, Daniel
Ključne riječi
Akvaponski sustav ; biološke sastavnice ; nedostatci ; prednosti ; multitrofični sustav
(Aquaponic system ; biological components ; disadvantages ; advantages ; multitrophic system)
Sažetak
Svjetska populacija se nastavlja ubrzano povećavati te je razvoj inovativnih i održivih izvora hrane jedan od ključnih prioriteta za Europu i ostatak svijeta. Akvaponski sustavi predstavljaju kombinirani uzgoj riba i biljaka, u kojem se voda, obogaćena tvarima iz metabolizma riba, koristi u uzgoju biljaka. Nastale otpadne tvari metabolizma riba su usmjerene u sekundarnu uzgojnu kulturu koja ima ekonomsku vrijednost ili određen benefit primarnoj proizvodnji ribe. Akvaponski sustav spada u integrirani multitrofični sustav koji inkorporira recirkulirajući akvakulturni sustav i proizvodnju biljaka bez uporabe tla. U modernom kontekstu, akvaponski sustav se izdigao iz industrije akvakulture pri pokušaju uzgajivača da istraže metode uzgoja ribe uz istovremeno smanjivanje njene ovisnosti o tlu, vodi i drugim resursima. U radu će se definirati i raspravljati o prednostima i nedostatcima akvaponskih sustava u proizvodnji hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)