Pregled bibliografske jedinice broj: 1000969
Stabilnost nanosuspenzija pripremljenih iz niskotemperaturnih eutektičkih otapala
Stabilnost nanosuspenzija pripremljenih iz niskotemperaturnih eutektičkih otapala // International conference 17th Ružička days “TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY” / Srećko Tomas, Đurđica Ačkar (ur.).
Osijek : Zagreb, 2019. str. 12-23 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1000969 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost nanosuspenzija pripremljenih iz niskotemperaturnih eutektičkih otapala
(Stability of nanosuspensions prepared with deep eutectic solvents)
Autori
Mitar, Anamarija ; Barbaro, Tea ; Prlić Kardum, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
International conference 17th Ružička days “TODAY SCIENCE – TOMORROW INDUSTRY”
/ Srećko Tomas, Đurđica Ačkar - Osijek : Zagreb, 2019, 12-23
Skup
17. Ružičkini dani: Danas znanost-sutra industrija = 17th Ružička days: Today science-tomorrow industry
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Vukovar, Hrvatska, 19.09.2018. - 21.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nanosuspenzije, niskotemperaturna eutektička otapala, stabilnost nanosuspenzija.
(deep eutectic solvents, nanosuspensions, stability of nanosuspension)
Sažetak
Sposobnost nanosuspenzija da poboljšaju transportna svojstva u procesima prijenosa topline i tvari mogu doprinijeti energetskoj učinkovitosti različitih industrijskih procesa. Primarni uvjet za ostvarenje spomenutih poboljšanja je priprema stabilnih nanosuspenzija. Poboljšanje transportnih svojstva primjenom nanosuspenzija može se objasniti teorijom Brownovog nasumičnog gibanja dobro raspršenih nanočestica u kapljevini. Svojstvo niskotemperaturnih eutektičkih otapala (engl. Deep Eutectic Solvent, DES) da djelotvorno i selektivno izdvajaju različite komponente u postupcima ekstrakcije i izluživanja potaknulo je istraživanje o mogućnosti priprave stabilnih nanosuspenzija u DES-u, kao baznom fluidu. Stabilnost nanosuspenzija podrazumijeva sposobnost nanočestica da ostanu homogeno dispergirane duže vremensko razdoblje odnosno, da ne dođe do aglomeracije sedimentiranih nanočestica. Ovo istraživanje je obuhvatilo pripremu nanosuspenzija s različitim DES-ovima i Al2O3 nanočesticama te nekoliko metoda ispitivanja stabilnosti: sedimentacija primjenom centrifuge, vizualno opažanje, mikroskopiranje, određivanje raspodjele veličina nanočestica te praćenje promjene toplinskih svojstava kroz određeni vremenski period. Dugotrajna stabilnost nanosuspenzije postignuta je raspršivanjem 0, 3 vol% Al2O3 u niskotemperaturnom eutektičkom otapalu pripravljenim s jabučnom kiselinom, fruktozom i glicerolom s 30 mas% vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb