Pregled bibliografske jedinice broj: 1000876
Utjecaj dodatka različitih modificiranih škrobova na termofizikalna svojstva pilećeg surimija
Utjecaj dodatka različitih modificiranih škrobova na termofizikalna svojstva pilećeg surimija, 2019., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki faklutet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1000876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka različitih modificiranih škrobova na termofizikalna svojstva pilećeg surimija
(Effect of various modified starches on the thermophysical properties of chicken surimi)
Autori
Zmaić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki faklutet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.02
Godina
2019
Stranica
54
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
temperatura denaturacije ; entalpija denaturacije ; DMK ; modificirani škrob ; miofibrilarni proteini
(thermal transitions temperature ; transitions enthalpy ; DSC ; modified starch ; myofibrillar proteins)
Sažetak
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom (DSC) određen je utjecaj modificiranih škrobova na termofizička svojstva pilećeg surimija . Uzorci pilećeg surimija pomiješani su s modificiranim škrobom izoliranim iz tapioke 1 (MTS1) (w = 5 i 10%), modificiranim škrobom izoliranim iz tapioke 2 (MTS2) (w = 5 i 10%) i modificiranim škrobom izoliranim iz ječma (MBS = 5 i 10%). Izmjerene su temperature početka denaturacije (T0), temperature denaturacije (Tp), temperature završetka denaturacije (Te) te entalpije denaturacije (ΔH). Diferencijalna motridbena kalorimetrija (DMK) pokazala je pomak temperatura denaturacije (Tp) miozina i aktina na više vrijednosti u uzorcima pomiješanim s MBS te na niže temperature u uzorcima pomiješanim s MTS1 i MTS2. Entalpija denaturacije miofibrilarnih proteina pilećeg surimija pokazala je povećanje s porastom masenog udjela MBS, odnosno smanjenje s porastom masenog udjela MTS1 i MTS2. Povišenje temperature denaturacije i entalpije u uzorcima upućuje na moguće interakcije između miofibrilarnih proteina i modificiranog škroba izoliranog iz ječma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)