Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1000876

Utjecaj dodatka različitih modificiranih škrobova na termofizikalna svojstva pilećeg surimija


Zmaić, Katarina
Utjecaj dodatka različitih modificiranih škrobova na termofizikalna svojstva pilećeg surimija, 2019., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki faklutet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1000876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka različitih modificiranih škrobova na termofizikalna svojstva pilećeg surimija
(Effect of various modified starches on the thermophysical properties of chicken surimi)

Autori
Zmaić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki faklutet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
21.02

Godina
2019

Stranica
54

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
temperatura denaturacije ; entalpija denaturacije ; DMK ; modificirani škrob ; miofibrilarni proteini
(thermal transitions temperature ; transitions enthalpy ; DSC ; modified starch ; myofibrillar proteins)

Sažetak
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom (DSC) određen je utjecaj modificiranih škrobova na termofizička svojstva pilećeg surimija . Uzorci pilećeg surimija pomiješani su s modificiranim škrobom izoliranim iz tapioke 1 (MTS1) (w = 5 i 10%), modificiranim škrobom izoliranim iz tapioke 2 (MTS2) (w = 5 i 10%) i modificiranim škrobom izoliranim iz ječma (MBS = 5 i 10%). Izmjerene su temperature početka denaturacije (T0), temperature denaturacije (Tp), temperature završetka denaturacije (Te) te entalpije denaturacije (ΔH). Diferencijalna motridbena kalorimetrija (DMK) pokazala je pomak temperatura denaturacije (Tp) miozina i aktina na više vrijednosti u uzorcima pomiješanim s MBS te na niže temperature u uzorcima pomiješanim s MTS1 i MTS2. Entalpija denaturacije miofibrilarnih proteina pilećeg surimija pokazala je povećanje s porastom masenog udjela MBS, odnosno smanjenje s porastom masenog udjela MTS1 i MTS2. Povišenje temperature denaturacije i entalpije u uzorcima upućuje na moguće interakcije između miofibrilarnih proteina i modificiranog škroba izoliranog iz ječma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Zmaić, Katarina
Utjecaj dodatka različitih modificiranih škrobova na termofizikalna svojstva pilećeg surimija, 2019., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki faklutet Osijek, Osijek
Zmaić, K. (2019) 'Utjecaj dodatka različitih modificiranih škrobova na termofizikalna svojstva pilećeg surimija', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki faklutet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zmai\'{c}, Katarina}, year = {2019}, pages = {54}, keywords = {temperatura denaturacije, entalpija denaturacije, DMK, modificirani \v{s}krob, miofibrilarni proteini}, title = {Utjecaj dodatka razli\v{c}itih modificiranih \v{s}krobova na termofizikalna svojstva pile\'{c}eg surimija}, keyword = {temperatura denaturacije, entalpija denaturacije, DMK, modificirani \v{s}krob, miofibrilarni proteini}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zmai\'{c}, Katarina}, year = {2019}, pages = {54}, keywords = {thermal transitions temperature, transitions enthalpy, DSC, modified starch, myofibrillar proteins}, title = {Effect of various modified starches on the thermophysical properties of chicken surimi}, keyword = {thermal transitions temperature, transitions enthalpy, DSC, modified starch, myofibrillar proteins}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font