Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1000652

Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva


Čukelj, Nikolina
Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva // Zbornik radova 11. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, Hrvatska, 2018. str. 8-12 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 1000652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva
(Millet and Buckwheat - rare ancient grains of our regions)

Autori
Čukelj, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik radova 11. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj / - , 2018, 8-12

Skup
11. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.07.2018

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
heljda, proso
(buckwheat, millet)

Sažetak
Iako pšenica, kukuruz i riža dominiraju svjetskim poljima žitarica (FAOstat, 2016), a proizvodi njihovih zrna u najvećoj mjeri pune police dućana i naše tanjure, trendovi ukazuju na sve veće zanimanje i porast potrošnje drugih, „rijetkih“ žitarica, poput prosa i heljde. Porast interesa za ove žitarice vjerojatno je povezan i s bezglutenskim trendom u prehrani, no proso i heljda su u prošlosti igrale važnu ulogu u prehrani stanovnika uglavnom sjevernih krajeva Hrvatske. Danas se uzgajaju u količinama od 359 t (proso) i 735 t (heljda) čime zauzimaju zadnja mjesta među žitaricama Hrvatske (FAOstat, 2016). Međutim, i proso i heljda su prehrambeno visoko vrijedne žitarice o kojima se vrlo malo zna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nikolina Čukelj Mustač (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čukelj, Nikolina
Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva // Zbornik radova 11. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, Hrvatska, 2018. str. 8-12 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Čukelj, N. (2018) Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva. U: Zbornik radova 11. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj.
@article{article, author = {\v{C}ukelj, Nikolina}, year = {2018}, pages = {8-12}, keywords = {heljda, proso}, title = {Proso i heljda- rijetke i zaboravljene \v{z}itarice na\v{s}ih krajeva}, keyword = {heljda, proso}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{C}ukelj, Nikolina}, year = {2018}, pages = {8-12}, keywords = {buckwheat, millet}, title = {Millet and Buckwheat - rare ancient grains of our regions}, keyword = {buckwheat, millet}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font