Pregled bibliografske jedinice broj: 1000652
Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva
Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva // Zbornik radova 11. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Zagreb, Hrvatska, 2018. str. 8-12 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 1000652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva
(Millet and Buckwheat - rare ancient grains of our regions)
Autori
Čukelj, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Zbornik radova 11. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
/ - , 2018, 8-12
Skup
11. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.07.2018
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
heljda, proso
(buckwheat, millet)
Sažetak
Iako pšenica, kukuruz i riža dominiraju svjetskim poljima žitarica (FAOstat, 2016), a proizvodi njihovih zrna u najvećoj mjeri pune police dućana i naše tanjure, trendovi ukazuju na sve veće zanimanje i porast potrošnje drugih, „rijetkih“ žitarica, poput prosa i heljde. Porast interesa za ove žitarice vjerojatno je povezan i s bezglutenskim trendom u prehrani, no proso i heljda su u prošlosti igrale važnu ulogu u prehrani stanovnika uglavnom sjevernih krajeva Hrvatske. Danas se uzgajaju u količinama od 359 t (proso) i 735 t (heljda) čime zauzimaju zadnja mjesta među žitaricama Hrvatske (FAOstat, 2016). Međutim, i proso i heljda su prehrambeno visoko vrijedne žitarice o kojima se vrlo malo zna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nikolina Čukelj Mustač
(autor)