Pregled bibliografske jedinice broj: 1000185
Morfologija osjetila okusa i mirisa kod riba
Morfologija osjetila okusa i mirisa kod riba, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1000185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfologija osjetila okusa i mirisa kod riba
(The morphology of the senses of taste and smell in fish)
Autori
Ugrin, Nika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
22.07
Godina
2016
Stranica
19
Mentor
Ferri, Josipa
Ključne riječi
kemoreceptori, okusni pupoljci, palatalni organ, olfaktorni epitel, olfaktorne plakode, trigeminalni živac
(chemoreceptors, taste buds, palatal organ, olfactory epithelium, olfactory placodes, trigeminal nerve)
Sažetak
Kemijska osjetila, kao najstariji osjetilni sustav koji se kod životinja razvio prije otprilike 500 milijuna godina, predstavljaju životinjama glavni izvor informacija iz okoliša, a pomažu im u preživljavanju, hranjenju i razmnožavanju. U ovom radu detaljno je opisana morfologija i razvoj okusnih pupoljaka te njihova raspodjela na površini tijela, usnicama i u ustima riba. Navedeno im osigurava iznimno detaljnu 'okusnu kartu' okruženja te sredstvo pomoću kojeg detektiraju hranu i odbacuju nejestive, odnosno škodljive objekte. Također, u radu je analiziran i način na koji se okusne informacije prenose do te procesuiraju u središnjem živčanom sustavu. Osim osjetila okusa, opisano je i osjetilo mirisa (olfaktorni sustav) koje pokazuje veliku raznolikost kod riba. Olfaktorni neuroni prenose informacije izravno u mozak, odnosno do mjesta percepcije mirisa što rezultira hranjenjem kao posebnim oblikom ponašanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora