Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1000185

Morfologija osjetila okusa i mirisa kod riba


Ugrin, Nika
Morfologija osjetila okusa i mirisa kod riba, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1000185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Morfologija osjetila okusa i mirisa kod riba
(The morphology of the senses of taste and smell in fish)

Autori
Ugrin, Nika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
22.07

Godina
2016

Stranica
19

Mentor
Ferri, Josipa

Ključne riječi
kemoreceptori, okusni pupoljci, palatalni organ, olfaktorni epitel, olfaktorne plakode, trigeminalni živac
(chemoreceptors, taste buds, palatal organ, olfactory epithelium, olfactory placodes, trigeminal nerve)

Sažetak
Kemijska osjetila, kao najstariji osjetilni sustav koji se kod životinja razvio prije otprilike 500 milijuna godina, predstavljaju životinjama glavni izvor informacija iz okoliša, a pomažu im u preživljavanju, hranjenju i razmnožavanju. U ovom radu detaljno je opisana morfologija i razvoj okusnih pupoljaka te njihova raspodjela na površini tijela, usnicama i u ustima riba. Navedeno im osigurava iznimno detaljnu 'okusnu kartu' okruženja te sredstvo pomoću kojeg detektiraju hranu i odbacuju nejestive, odnosno škodljive objekte. Također, u radu je analiziran i način na koji se okusne informacije prenose do te procesuiraju u središnjem živčanom sustavu. Osim osjetila okusa, opisano je i osjetilo mirisa (olfaktorni sustav) koje pokazuje veliku raznolikost kod riba. Olfaktorni neuroni prenose informacije izravno u mozak, odnosno do mjesta percepcije mirisa što rezultira hranjenjem kao posebnim oblikom ponašanja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Nika Ugrin (autor)

Avatar Url Josipa Ferri (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ugrin, Nika
Morfologija osjetila okusa i mirisa kod riba, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Ugrin, N. (2016) 'Morfologija osjetila okusa i mirisa kod riba', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ugrin, Nika}, year = {2016}, pages = {19}, keywords = {kemoreceptori, okusni pupoljci, palatalni organ, olfaktorni epitel, olfaktorne plakode, trigeminalni \v{z}ivac}, title = {Morfologija osjetila okusa i mirisa kod riba}, keyword = {kemoreceptori, okusni pupoljci, palatalni organ, olfaktorni epitel, olfaktorne plakode, trigeminalni \v{z}ivac}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ugrin, Nika}, year = {2016}, pages = {19}, keywords = {chemoreceptors, taste buds, palatal organ, olfactory epithelium, olfactory placodes, trigeminal nerve}, title = {The morphology of the senses of taste and smell in fish}, keyword = {chemoreceptors, taste buds, palatal organ, olfactory epithelium, olfactory placodes, trigeminal nerve}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font