Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 999986

Upotreba enzima izoliranih iz voća za biokatalizu industrijskih sinteza


Tatar, Dalibor; Filipović, Nikolina; Marković, Berislav; Domaćinović, Magdalena
Upotreba enzima izoliranih iz voća za biokatalizu industrijskih sinteza // 1. međunarodna studentska GREEN konferencija
Osijek, Hrvatska, 2019. str. 27-29 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 999986 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba enzima izoliranih iz voća za biokatalizu industrijskih sinteza
(Usage of fruit isolated enzymes as biocatalysts for industrial synthesis)

Autori
Tatar, Dalibor ; Filipović, Nikolina ; Marković, Berislav ; Domaćinović, Magdalena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
1. međunarodna studentska GREEN konferencija / - , 2019, 27-29

Skup
ISC Green 2018.

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 17.05.2019. - 18.05.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
enzimi ; biokataliza ; industrijska sinteza
(enzymes, biocatalysis)

Sažetak
Upotreba enzima kao (bioloških, bio-) katalizatora je glavna karakteristika biokatalitičkih reakcija. Enzimi su proteinske molekule, velikih molekulskih masa te vrlo visoke katalitičke moći i specifičnosti prema supstratima te sposobnosti regulacije svojih aktivnosti. Svojim iznimnim katalitičkim sposobnostima, privukli su pažnju znanstvenika koji istražuju njihovu moguću primjenu, između ostalog i u brojnim industrijskim sintezama. Industrijske sinteze kemikalija, farmaceutika, goriva i dr. dugi niz godina kao katalizatore koriste anorganske i organske spojeve koje je vrlo teško reciklirati ili ukloniti, te su kao takvi postali vrlo štetni, najviše za okoliš. Ovaj rad se bavi izolacijom enzima iz voća (kokosa, marakuje…) te njihovom upotrebom u kemijskoj, petrokemijskoj i farmaceutskoj industriji, kao zamjenom za štetne anorganske i organske katalizatore s ciljem poboljšanja kvalitete konačnih produkata sinteza te kvalitete života na Zemlji. Uvođenjem enzima u navedene industrije došlo je do značajnog smanjenja potrebne količine otapala te otpada zaostalog tokom sinteza, a zahvaljujući enantioselektivnosti enzima nije potrebna rezolucija.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Tatar, Dalibor; Filipović, Nikolina; Marković, Berislav; Domaćinović, Magdalena
Upotreba enzima izoliranih iz voća za biokatalizu industrijskih sinteza // 1. međunarodna studentska GREEN konferencija
Osijek, Hrvatska, 2019. str. 27-29 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Tatar, D., Filipović, N., Marković, B. & Domaćinović, M. (2019) Upotreba enzima izoliranih iz voća za biokatalizu industrijskih sinteza. U: 1. međunarodna studentska GREEN konferencija.
@article{article, author = {Tatar, Dalibor and Filipovi\'{c}, Nikolina and Markovi\'{c}, Berislav and Doma\'{c}inovi\'{c}, Magdalena}, year = {2019}, pages = {27-29}, keywords = {enzimi, biokataliza, industrijska sinteza}, title = {Upotreba enzima izoliranih iz vo\'{c}a za biokatalizu industrijskih sinteza}, keyword = {enzimi, biokataliza, industrijska sinteza}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tatar, Dalibor and Filipovi\'{c}, Nikolina and Markovi\'{c}, Berislav and Doma\'{c}inovi\'{c}, Magdalena}, year = {2019}, pages = {27-29}, keywords = {enzymes, biocatalysis}, title = {Usage of fruit isolated enzymes as biocatalysts for industrial synthesis}, keyword = {enzymes, biocatalysis}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font