Pregled bibliografske jedinice broj: 998883
Sortna varijabilnost u koncentracijama mikroelemenata i fitata u zrnu ozime pšenice
Sortna varijabilnost u koncentracijama mikroelemenata i fitata u zrnu ozime pšenice, 2018., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 998883 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sortna varijabilnost u koncentracijama mikroelemenata i fitata u zrnu ozime pšenice
(Genotype variability of winter wheat in microelements and phytate concentration in grain)
Autori
Lončarić, Paula
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
12.02
Godina
2018
Stranica
36
Mentor
Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Rebekić, Andrijana
Ključne riječi
cink ; željezo ; kadmij ; fitat ; bioraspoloživost
(zinc ; iron ; cadmium ; phytate ; bioavailability)
Sažetak
Pšenica pripada u grupu „velike trojke“ žitarica i uzgaja se u više od 120 zemalja. Najbolji pokazatelj kvalitete zrna pšenice je koncentracija i bioraspoloživost mikroelemenata cinka (Zn), željeza (Fe) i kadmija (Cd). Budući da fitat (PA) prisutan u zrnu pšenica kelira navedene minerale, upravo je molarni omjer PA/Zn i PA/Fe dobar pokazatelj njihove bioraspoloživosti. Ovim istraživanjem utvrđena je sortna specifičnost u akumulaciji Fe, Zn, Cd i PA u zrnu pšenice. Sorte s najboljim karakteristikama u pogledu bioraspoloživosti Zn i Fe su hrvatska sorta Tena i japanska Saitama 27. Koncentracije Cd u svim istraživanim sortama su bile ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti. S obzirom da je niska bioraspoloživost elemenata kod većine istraživanih sorti rezultat visoke koncentracije PA, a ne niske koncentracije mikroelemenata, u budućnosti bi glavni cilj oplemenjivača trebao ići u smjeru smanjenja koncentracije PA u zrnu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju