Pregled bibliografske jedinice broj: 998866
Utjecaj različitih načina skladištenja na antioksidacijsku aktivnost u voću
Utjecaj različitih načina skladištenja na antioksidacijsku aktivnost u voću, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 998866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih načina skladištenja na antioksidacijsku aktivnost u voću
(Influence of different postharvest treatments on fruit antioxidant activity)
Autori
Matić, Magdalena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2015
Stranica
12
Mentor
Štolfa Čamagajevac, Ivna
Ključne riječi
voće ; skladištenje ; askorbinska kiselina ; fenolni spojevi ; antioksidacijska aktivnos
(fruit ; storage ; ascorbic acid ; phenols ; antioxidant capacity)
Sažetak
Voće je važan izvor prirodnih antioksidansa koji blagotvorno djeluju na ljudsko zdravlje. Fenolni spojevi i askorbinska kiselina značajno doprinose antioksidacijskoj aktivnosti voća. Kvaliteta i nutritivna vrijednost voća smanjuje se tijekom skladištenja, no različiti tretmani kao što su otopina salicilne kiseline, ozon, metil-jasmonat i UV-C zračenje mogu očuvati kvalitetu voća i antioksidacijsku aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju