Pregled bibliografske jedinice broj: 998701
Utjecaj inkapsulacije ciklodekstrinima na antiradikalnu učinkovitost nutriceutika iz komine masline u biološkim modelima
Utjecaj inkapsulacije ciklodekstrinima na antiradikalnu učinkovitost nutriceutika iz komine masline u biološkim modelima // Book of Abstracts of the 11th International Scientific and Professional Conference With Food To Health / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Studio HS internet, 2018. str. 62-62 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 998701 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj inkapsulacije ciklodekstrinima na antiradikalnu učinkovitost nutriceutika iz komine masline u biološkim modelima
(Impact of cyclodextrins on antiradical activity of olive pomace - based nutraceutical in biological model systems)
Autori
Radić, Kristina ; Jug, Mario ; Grdić Rajković, Marija ; Šćur, Valentina ; Vinković Vrček, Ivana ; Pavičić, Ivan ; Vitali Čepo, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts of the 11th International Scientific and Professional Conference With Food To Health
/ Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Studio HS internet, 2018, 62-62
ISBN
978-953-7803-09-4
Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ekstrakt komine masline, antioksidacijska aktivnost, ciklodekstrini, ROS
(olive pomace extract, antioxidant activity, cyclodextrins, ROS)
Sažetak
Noviji metodološki pristupi mjerenja antioksidacijske aktivnosti mjere sposobnost “hvatanja” slobodnih radikala, ali uzimaju u obzir i interakcije potencijalnih antioksidansa s biološki važnim molekulama, sposobnost prodora u intracelularni prostor te sposobnost akumulacije u pojedinim staničnim odjeljcima. U ovom radu analizirana je antioksidacijska sposobnost ekstrakata komine masline inkapsuliranih ciklodekstrinima (β-CD, hidroksipropil β-CD (HPβ), nasumično metilirani β-CD (RAMEB) i γ-CD) prema prethodno optimiranom postupku, u odnosu na nativni uzorak. Istražena je njihova sposobnost inhibicije cijepanja plazmidne DNA, antioksidacijska aktivnost na fosfolipidnom modelu membrane te inhibicija produkcije reaktivnih kisikovih spojeva (ROS) na staničnom modelu. Antioksidacijska aktivnost ekstrakata određena ORAC metodom varirala je od 11, 3- 15, 97 mg Trolox ekvivalenata (TE)/g te nije utvrđen značajan učinak inkapsulicije ciklodekstrinima na antioksidacijsku aktivnost. Istraživanja protektivnog učinka na DNA pokazala su značajno niže EC50 vrijednosti (koncentracije uzoraka potrebne za 50 %-tnu zaštitu DNA od kidanja) za RAMEB i HP- β (53 g/L i 64 g/L) u odnosu na nativni uzorak (81 g/L). Sposbnost inhibicije lipidne perioksidacije također je bila značajno veća za RAMEB i HP-β (34 i 26 %). Istraživanje na HepG2 stanicama pokazalo je maksimalnu sposobnost inhibicije stvaranja ROS-a pri koncentraciji od 5 mg/mL, gdje je HP-β značajno jače inhibirao stvaranje ROS-a. Korišteni biološki modeli jasno ukazuju na bolju učinkovitost RAMEB i HP- β što nije bilo moguće utvrditi standardnim (i najčešće korištenim) ORAC testom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(autor)
Ivana Vinković Vrček
(autor)
Mario Jug
(autor)
Marija Grdić Rajković
(autor)
Kristina Radić
(autor)
Ivan Pavičić
(autor)