Pregled bibliografske jedinice broj: 998696
Antioksidativna aktivnost polifenola iz komine masline u modelima hrane
Antioksidativna aktivnost polifenola iz komine masline u modelima hrane // Book of Abstracts of the 11th International Scientific and Professional Conference With Food To Health / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Studio HS internet, 2018. 66, 1 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 998696 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost polifenola iz komine masline u modelima hrane
(Antioxidant activity of olive pomace polyphenols in food model systems)
Autori
Vitali Čepo, Dubravka ; Radić, kristina ; Jug, Mario ; Moslavac, Tihomir ; Albahari, Petra ; Krajinović, Rahela ; Vuletić, Mara ; Knežević, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts of the 11th International Scientific and Professional Conference With Food To Health
/ Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Studio HS internet, 2018
ISBN
978-953-7803-09-4
Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ekstrakt komine masline, antioksidacijska aktivnost, modeli hrane, ciklodekstrin
(olive pomace extract, antioxidant activity, food models, cyclodextrin)
Sažetak
Komina masline je otpad koji zaostaje nakon procesa dobivanja maslinovog ulja, a njezin kompleksi kemijski sastav primarno ovisi o tehnologiji mlina, sorti i vremenu berbe. Zbog visokog sadržaja polifenolnih komponenti, uglavnom derivata fenolnih kiselina, flavonoida i sekoiridoida, prepoznata je kao potencijalno važan izvor bioaktivnih komponenti i nutirceutika. U okviru našeg istraživanja ekstrakti komine masline pripremljeni su korištenjem food-grade otapala, kombinacijom mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima s ciljem istražitivanja njihove antioksidativne aktivnost u modelima hrane. Korišteni modeli uključivali su ORAC metodu, model mesa (praćenje nastajanja produkata lipidne peroksidacije TBARS metodom), model ulja (rancimat test i određivanje peroksidnog broja) i model emulzije (zaštita β-karotena). Dobiveni rezultati pokazuju da inkapsulacija ciklodekstrinima značajno poboljšava antioksidacijsku učinkovitost primjenjenih ekstrakta (u usporedbi sa neinkapsuliranim ekstraktom), ovisno o vrsti i koncentraciji primijenjenog ciklodekstrina. U tom smislu, najučinkovitijima su se pokazali ekstrakti inkapsulirani nasumično metiliranim ciklodekstrinom (RAMEB) i hidroksipropil-β ciklodekstrinom (HPβ) u koncentracijama 8 g/L. Osobito dobru antioksidacijsku učinkovitost analizirani ekstrakati pokazuju u uljima te emulzijskom modelu, dok je u ostalim modelima hrane njihova antioksidacijska učinkovitost značajno manja u usporedbi sa najčešće korištenim sintetskim antioksidansima (butilhidroksianisolom i Troloxom®).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(autor)
Mario Jug
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Kristina Radić
(autor)