Pregled bibliografske jedinice broj: 998241
Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda
Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 186-197 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 998241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda
(Mycotoxins aflatoxins and ochratoxins - a threat to the safety of traditional meat products)
Autori
Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Perković, Irena ; Kudumija, Nina ; Lešić, Tina ; Kiš, Maja ; Zadravec, Manuela ; Mitak, Mario
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21
(2019), 2;
186-197
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
tradicionalni mesni proizvodi ; mikotoksini ; plijesni ; toksičnost ; prevencija ; redukcija
(raditional meat products ; mycotoxins ; moulds ; toxicity ; prevention ; reduction)
Sažetak
Tijekom dugotrajnog zrenja površinu trajnih tradicionalnih mesnih proizvoda (TMP) uobičajeno obrastaju plijesni. Među njima, toksikotvorne vrste produciraju sekundarne metabolite mikotoksine, koji imaju izrazite štetne posljedice po zdravlje ljudi i životinja. Aflatoksini i okratoksini imaju dokazane karcinogene i mutagene učinke u organizmu, a njihova pojavnost u TMP najčešće je posljedica prekomjernog rasta površinske plijesni. Osim ovim izravnim putem, mikotoksini u TMP mogu biti prisutni i neizravno, putem kontaminirane stočne hrane, čija uporaba na farmskim životinjama rezultira prijenosom (carry-over efektom) u finalne mesne proizvode. Zbog učestalosti kontaminacije važan je razvoj potvrdnih analitičkih metoda za detekciju mikotoksina te primjena metoda za identifikaciju površinskih plijesni. Kako bi se spriječila kontaminacija TMP i mogući štetni učinci po zdravlje potrošača, potrebno je poduzeti sve preventivne radnje i provoditi sustavnu kontrolu ovih kontaminanata. Ovaj rad daje pregled svojstava aflatoksina i okratoksina kao mikotoksina od najvećeg značaja za pojavnost u mesnim proizvodima, plijesni koje ih produciraju te metoda detekcije, prevencije i redukcije kontaminacije TMP.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Ana Vulić
(autor)
Mario Mitak
(autor)
Nina Kudumija
(autor)
Tina Lešić
(autor)
Irena Perković
(autor)
Maja Kiš
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Manuela Zadravec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts