Pregled bibliografske jedinice broj: 99797
MINERALI I VITAMINI U OBROCIMA UČENIČKIH DOMOVA TE PRIMJENA NEIZRAZITOG MODELIRANJA I OPTIMIRANJA U PLANIRANJU PREHRANE
MINERALI I VITAMINI U OBROCIMA UČENIČKIH DOMOVA TE PRIMJENA NEIZRAZITOG MODELIRANJA I OPTIMIRANJA U PLANIRANJU PREHRANE // Sažetci / XVII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Vicković, I. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2001. str. 204-204 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 99797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MINERALI I VITAMINI U OBROCIMA UČENIČKIH DOMOVA TE PRIMJENA NEIZRAZITOG MODELIRANJA I OPTIMIRANJA U PLANIRANJU PREHRANE
(MINERALS AND VITAMINS IN BOARDING SHOOL MEALS AND USING FUZZY APPROACH IN MEAL PLANING)
Autori
Gajdoš, Jasenka ; Kurtanjek, Želimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažetci / XVII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ Vicković, I. - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2001, 204-204
Skup
XVII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 10.06.2002. - 13.06.2002
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
nutricionizam; planiranje; optimiranje
(nutrition; planning; optimisation)
Sažetak
Za nutrijente koji se svakodnevno unose u organizam možemo reći da su skup kemijskih elemenata koji pridonose održavanju i pravilnom funkcioniranju organizma. Minerali i vitamini imaju vrlo važno mjesto u prehrani, obzirom da su oni kemijski sastojci hrane kojih ima u malim količinama, a osnovna im je zadaća održavanje zdravlja tkiva i normalna funkcija svih organa. Mnoge reakcije u organizmu zahtijevaju nekoliko vitamina i/ili minerala te manjak jednog može poremetiti funkciju djelovanja drugog. Svaka skupina namirnica daje svoje specifični doprinos u vitaminima i mineralima, a to je jedan od razloga da se kao glavna pozitivna osobina prehrane ističe raznolikost. Primjenom neizrazite ("fuzzy") logike u planiranju prehrane omogućuje realniju primjenu u svakodnevnom životu jer se bazira na planiranju prehrane od onoga što je ponuđeno (npr. tjedni jelovnik u učeničkom domu), ali se prema preporukama usklađuju potrebe unosa pojedinih namirnica. Na taj način moguće je poboljšati i udjel minerala i vitamina u jelovnicima, a ujedno ne mijenjati prehrambene navike osoba za koje se planira obrok. Analiziran je sastav obroka u 15 učeničkih domova u gradu Zagrebu te su pronađena optimalna rješenja jelovnika za sva tri tipa učeničkih domova (smještaj samo djevojaka, smještaj samo mladića i mješoviti domovi). Novonastali jelovnici su prema sadržaju vitamina i minerala znatno bliži preporukama. Optimiranje obroka primjenom neizrazite metode ujedno pokazuje da optimalan jelovnik ne podrazumijeva uvijek potpuno slaganje sa preporukama, već se optimalnost određuje prema postavljenim početnim uvjetima promatranog modela, ali prema rezultatima poboljšanja sadržaja vitamina i minerala može se ovaj način optimiranja ocijeniti vrlo pozitivnim.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija