Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 996680

Pojačivači arome (okusa) u mesnoj industriji


Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav
Pojačivači arome (okusa) u mesnoj industriji // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 134-138 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 996680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pojačivači arome (okusa) u mesnoj industriji
(Aroma (flavour) intensifiers in meat industry)

Autori
Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 2; 134-138

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
glutaminat ; inozinat ; gvanilat ; umami ; zdravlje
(glutamate ; inosinate ; guanylate ; umami ; health)

Sažetak
Već dugi niz godina umami je, uz slatko, slano, kiselo i gorko, prepoznat kao okus. Rezultat je vezanja glutaminata i nekih nukleotida na receptore na jeziku, čime se stvara osjećaj punog i bogatog okusa. Proizvođači hrane prepoznali su prednost osjeta umamija i u vidu aditiva dodaju spojeve koji izazivaju njegov okus: glutaminate, inozinate i guanilate. Ovi spojevi ne djeluju na samu namirnicu, nego se njihova aktivnost očituje na jeziku, prilikom konzumacije hrane. Sa komercijalnom primjenom pojačivača okusa raste i istraživanje njihovog utjecaja na naše zdravlje pa neke studije pokazuju da preveliki unos ovih spojeva može imati i negativne posljedice, iako se radi o sastojcima koji su i prirodno prisutni u hrani. S novim znanstvenim spoznajama za očekivati je i promjene u legislativi vezano za maksimalno dozvoljene udjele ovih aditiva u hrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav
Pojačivači arome (okusa) u mesnoj industriji // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 134-138 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Ačkar, Đ. & Babić, J. (2019) Pojačivači arome (okusa) u mesnoj industriji. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2), 134-138.
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav}, year = {2019}, pages = {134-138}, keywords = {glutaminat, inozinat, gvanilat, umami, zdravlje}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Poja\v{c}iva\v{c}i arome (okusa) u mesnoj industriji}, keyword = {glutaminat, inozinat, gvanilat, umami, zdravlje} }
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav}, year = {2019}, pages = {134-138}, keywords = {glutamate, inosinate, guanylate, umami, health}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Aroma (flavour) intensifiers in meat industry}, keyword = {glutamate, inosinate, guanylate, umami, health} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font