Pregled bibliografske jedinice broj: 996155
Značaj upotrebe kuhinjske soli
Značaj upotrebe kuhinjske soli // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 198-205 (međunarodna recenzija, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 996155 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj upotrebe kuhinjske soli
(Importance of table salt use)
Autori
Curman, Liza ; Dobranić, Vesna ; Mikuš, Tomislav ; Cvrtila, Željka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21
(2019), 2;
198-205
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
sol, konzerviranje hrane
(table salt ; preserving foodstuffs)
Sažetak
Kuhinjska sol ima važnu ulogu u formiranju okusa i teksture hrane te u osiguranju njezine mikrobiološke stabilnosti. Sol je jedan od najstarijih konzervansa koji se upotrebljava u prehrambenoj industriji, a konzerviranje solju smatra se kemijskim postupkom kojim se postiže dehidracija hrane. Prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih čimbenika koji značajno narušava ljudsko zdravlje. Uobičajen unos soli, što znači i unosi natrija, visok je u razvijenim zemljama i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje organizma. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prosječan dnevni unos soli od 12-16 g, dok je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije do 5 g.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts