Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 996155

Značaj upotrebe kuhinjske soli


Curman, Liza; Dobranić, Vesna; Mikuš, Tomislav; Cvrtila, Željka
Značaj upotrebe kuhinjske soli // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 198-205 (međunarodna recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 996155 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj upotrebe kuhinjske soli
(Importance of table salt use)

Autori
Curman, Liza ; Dobranić, Vesna ; Mikuš, Tomislav ; Cvrtila, Željka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 2; 198-205

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
sol, konzerviranje hrane
(table salt ; preserving foodstuffs)

Sažetak
Kuhinjska sol ima važnu ulogu u formiranju okusa i teksture hrane te u osiguranju njezine mikrobiološke stabilnosti. Sol je jedan od najstarijih konzervansa koji se upotrebljava u prehrambenoj industriji, a konzerviranje solju smatra se kemijskim postupkom kojim se postiže dehidracija hrane. Prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih čimbenika koji značajno narušava ljudsko zdravlje. Uobičajen unos soli, što znači i unosi natrija, visok je u razvijenim zemljama i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje organizma. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prosječan dnevni unos soli od 12-16 g, dok je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije do 5 g.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)

Avatar Url Tomislav Mikuš (autor)

Avatar Url Vesna Dobranić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Curman, Liza; Dobranić, Vesna; Mikuš, Tomislav; Cvrtila, Željka
Značaj upotrebe kuhinjske soli // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 198-205 (međunarodna recenzija, pregledni rad, stručni)
Curman, L., Dobranić, V., Mikuš, T. & Cvrtila, Ž. (2019) Značaj upotrebe kuhinjske soli. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2), 198-205.
@article{article, author = {Curman, Liza and Dobrani\'{c}, Vesna and Miku\v{s}, Tomislav and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2019}, pages = {198-205}, keywords = {sol, konzerviranje hrane}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Zna\v{c}aj upotrebe kuhinjske soli}, keyword = {sol, konzerviranje hrane} }
@article{article, author = {Curman, Liza and Dobrani\'{c}, Vesna and Miku\v{s}, Tomislav and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2019}, pages = {198-205}, keywords = {table salt, preserving foodstuffs}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Importance of table salt use}, keyword = {table salt, preserving foodstuffs} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font