Pregled bibliografske jedinice broj: 994576
Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.)
Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Pririodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 994576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.)
(Hydroperoxide lyase in olives (Olea europaea L.))
Autori
Gloria Bilić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Pririodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
20
Mentor
Ljubenkov, Ivica
Neposredni voditelj
Soldo, Barbara
Ključne riječi
Hidroperoksid liaza, maslina
(Hydroperoxide lyase, olives)
Sažetak
Maslinovo ulje je temeljna namirnica Mediteranske prehrane čiji su pozitivni utjecaji na zdravlje čovjeka dobro poznati. Prisutstvo nezasićenih masnih kiselina, (oleinska) i fenolnih spojeva povezani su sa zaštitom od kardiovaskularnih bolesti. Maslinovo ulje je cijenjeno i zbog jedinstvene arome za što su zaslužne hlapljive tvari. Aromu maslinovog ulja čini kompleksna mješavina hlapljivih tvari koja uključuje aldehide, alkohole, ketone, ugljikohidrate i estere. Do sada je identificirano više od 120 hlapljivih tvari koje pridonose mirisu maslinovog ulja. Zanimljivo je da između tih tvari C6 aldehidi (heksanal, (Z)-3-heksenal i (E)-2-heksenal), C6 alkoholi (heksanol, (Z)-3-heksenol i (Z)-2-heksenol) i C6 esteri (heksil-acetat, (Z)-3-heksenil-acetat) čine 60-80% ukupnih hlapljivih tvari u različitim maslinovim uljima. Poznavanje biokemijskog puta (LOX puta) kojim se sintetiziraju hlapljive tvari u maslinovom ulju važno je za poboljšavanje njegove kvalitete. Poticanjem neke određene faze LOX puta može za posljedicu imati povećanje koncetracije određene poželjne hlapljive tvari. Na primjer, ostvarivanjem uvjeta koji dovode do povećanja aktivnosti HPL-a i inhibicije ADH i AAT aktivnosti mogu se primjenjivati za povećanje „zelenih“ mirisa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split