Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 994576

Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.)


Gloria Bilić
Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Pririodoslovno-matematički fakultet, Split


CROSBI ID: 994576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.)
(Hydroperoxide lyase in olives (Olea europaea L.))

Autori
Gloria Bilić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Pririodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Split

Datum
25.09

Godina
2015

Stranica
20

Mentor
Ljubenkov, Ivica

Neposredni voditelj
Soldo, Barbara

Ključne riječi
Hidroperoksid liaza, maslina
(Hydroperoxide lyase, olives)

Sažetak
Maslinovo ulje je temeljna namirnica Mediteranske prehrane čiji su pozitivni utjecaji na zdravlje čovjeka dobro poznati. Prisutstvo nezasićenih masnih kiselina, (oleinska) i fenolnih spojeva povezani su sa zaštitom od kardiovaskularnih bolesti. Maslinovo ulje je cijenjeno i zbog jedinstvene arome za što su zaslužne hlapljive tvari. Aromu maslinovog ulja čini kompleksna mješavina hlapljivih tvari koja uključuje aldehide, alkohole, ketone, ugljikohidrate i estere. Do sada je identificirano više od 120 hlapljivih tvari koje pridonose mirisu maslinovog ulja. Zanimljivo je da između tih tvari C6 aldehidi (heksanal, (Z)-3-heksenal i (E)-2-heksenal), C6 alkoholi (heksanol, (Z)-3-heksenol i (Z)-2-heksenol) i C6 esteri (heksil-acetat, (Z)-3-heksenil-acetat) čine 60-80% ukupnih hlapljivih tvari u različitim maslinovim uljima. Poznavanje biokemijskog puta (LOX puta) kojim se sintetiziraju hlapljive tvari u maslinovom ulju važno je za poboljšavanje njegove kvalitete. Poticanjem neke određene faze LOX puta može za posljedicu imati povećanje koncetracije određene poželjne hlapljive tvari. Na primjer, ostvarivanjem uvjeta koji dovode do povećanja aktivnosti HPL-a i inhibicije ADH i AAT aktivnosti mogu se primjenjivati za povećanje „zelenih“ mirisa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Barbara Soldo (mentor)

Avatar Url Ivica Ljubenkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gloria Bilić
Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Pririodoslovno-matematički fakultet, Split
Gloria Bilić (2015) 'Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.)', diplomski rad, preddiplomski, Pririodoslovno-matematički fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {20}, keywords = {Hidroperoksid liaza, maslina}, title = {Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.)}, keyword = {Hidroperoksid liaza, maslina}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {20}, keywords = {Hydroperoxide lyase, olives}, title = {Hydroperoxide lyase in olives (Olea europaea L.)}, keyword = {Hydroperoxide lyase, olives}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font