Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 993881

Utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonit kompozita


Mihovilović, Ana
Utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonit kompozita, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet Splitu, Split


CROSBI ID: 993881 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonit kompozita
(Influence of food-simulants on the migration of nanofiller from poly(3-hydroxybutyrate) montmorillonite composites)

Autori
Mihovilović, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet Splitu

Mjesto
Split

Datum
31.10

Godina
2017

Stranica
62

Mentor
Perinović Jozić, Sanja

Ključne riječi
poli(3-hidroksibutirat), montmorilonit, simulanti hrane, migracija, toplinska svojstva
(poly(3-hydroxybutyrate), montmorillonite, food simulants, migration, thermal properties)

Sažetak
Zbog moguće primjene poli(3-hidroksibutirata) (PHB) u izradi ambalaže prehrambenih proizvoda ispitan je utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila iz pripravljenih polimernih kompozita. Dodano nanopunilo PHB-u je Na+-montmorilonit (Na+-MMT, MMT), a priprava kompozita provedena je na laboratorijskoj preši uz zagrijavanje. Upotrebljni simulanti hrane kod ispitivanja migracije su destilirana voda, 3%-tna otopina octene kiseline i 15%-tna otopina etanola. Migracija MMT-a određivala se mjerenjem mase uzoraka kompozita te analizom otopina simulanata hrane nakon migracije pomoću spektroskopije u ultraljubičastom i vidljivom (UV/VIS) spektralnom području. Mjerenjem mase uzoraka nije došlo do značajne promjene koja bi ukazala na migraciju nanopunila. UV/VIS spektroskopija pokazala je prisustvo nepoznate tvari koja prekriva spektralno područje od interesa za dokazivanje prisutnosti MMT-a. Ako je do migracije nanopunila došlo onda se radi o malim koncentracijama čije se apsorpcijske vrpce ne mogu uočiti. Diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC) je primijenjena u istraživanju utjecaja simulanata hrane na toplinska svojstva kompozita. Simulanti hrane mijenjaju toplinska svojstva PHB-a te ujedno svojstva PHB/MMT kompozita.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Sanja Perinović Jozić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mihovilović, Ana
Utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonit kompozita, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet Splitu, Split
Mihovilović, A. (2017) 'Utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonit kompozita', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet Splitu, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihovilovi\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {62}, keywords = {poli(3-hidroksibutirat), montmorilonit, simulanti hrane, migracija, toplinska svojstva}, title = {Utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonit kompozita}, keyword = {poli(3-hidroksibutirat), montmorilonit, simulanti hrane, migracija, toplinska svojstva}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihovilovi\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {62}, keywords = {poly(3-hydroxybutyrate), montmorillonite, food simulants, migration, thermal properties}, title = {Influence of food-simulants on the migration of nanofiller from poly(3-hydroxybutyrate) montmorillonite composites}, keyword = {poly(3-hydroxybutyrate), montmorillonite, food simulants, migration, thermal properties}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font