Pregled bibliografske jedinice broj: 993881
Utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonit kompozita
Utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonit kompozita, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet Splitu, Split
CROSBI ID: 993881 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonit kompozita
(Influence of food-simulants on the migration of nanofiller from poly(3-hydroxybutyrate) montmorillonite composites)
Autori
Mihovilović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet Splitu
Mjesto
Split
Datum
31.10
Godina
2017
Stranica
62
Mentor
Perinović Jozić, Sanja
Ključne riječi
poli(3-hidroksibutirat), montmorilonit, simulanti hrane, migracija, toplinska svojstva
(poly(3-hydroxybutyrate), montmorillonite, food simulants, migration, thermal properties)
Sažetak
Zbog moguće primjene poli(3-hidroksibutirata) (PHB) u izradi ambalaže prehrambenih proizvoda ispitan je utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila iz pripravljenih polimernih kompozita. Dodano nanopunilo PHB-u je Na+-montmorilonit (Na+-MMT, MMT), a priprava kompozita provedena je na laboratorijskoj preši uz zagrijavanje. Upotrebljni simulanti hrane kod ispitivanja migracije su destilirana voda, 3%-tna otopina octene kiseline i 15%-tna otopina etanola. Migracija MMT-a određivala se mjerenjem mase uzoraka kompozita te analizom otopina simulanata hrane nakon migracije pomoću spektroskopije u ultraljubičastom i vidljivom (UV/VIS) spektralnom području. Mjerenjem mase uzoraka nije došlo do značajne promjene koja bi ukazala na migraciju nanopunila. UV/VIS spektroskopija pokazala je prisustvo nepoznate tvari koja prekriva spektralno područje od interesa za dokazivanje prisutnosti MMT-a. Ako je do migracije nanopunila došlo onda se radi o malim koncentracijama čije se apsorpcijske vrpce ne mogu uočiti. Diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC) je primijenjena u istraživanju utjecaja simulanata hrane na toplinska svojstva kompozita. Simulanti hrane mijenjaju toplinska svojstva PHB-a te ujedno svojstva PHB/MMT kompozita.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Sanja Perinović Jozić
(mentor)