Pregled bibliografske jedinice broj: 993353
Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane
Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane // Veterinar : časopis studenata veterinarske medicine Zagreb, 57 (2019), 1; 25-30 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 993353 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane
(The significance of enterocins in food safety)
Autori
Vukušić, Nina ; Zdolec, Nevijo
Izvornik
Veterinar : časopis studenata veterinarske medicine Zagreb (0303-5409) 57
(2019), 1;
25-30
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
enterocini, sigurnost hrane, enterokoki
Sažetak
Značenje enterokoka u području sigurnosti hrane preispituje se već niz godina. S jedne su strane oni fermentacijske bakterije koje pridonose razvoju senzorskih svojstava fermentirane hrane, sintetiziraju antimikrobne tvari – bakteriocine, no s druge strane stvaraju biogene amine ili prenose gene rezistencije u toj istoj hrani. U ovom su radu prikazane prednosti ovih bakterija s obzirom na sposobnost sinteze bakteriocina enterocina koji pokazuju snažno inhibicijsko djelovanje prema patogenim bakterijama uzročnicima bolesti prenosivih hranom. Primjena enterocina kao prirodnog konzervansa primjer je novih trendova u razvoju biokonzerviranja i proizvodnje mikrobiološki sigurnije hrane životinjskog podrijetla.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina