Pregled bibliografske jedinice broj: 99320
Prilagodba poljoprivrede priobalnog područja aktualnim trendovima turističke potražnje
Prilagodba poljoprivrede priobalnog područja aktualnim trendovima turističke potražnje // Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 209-217 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 99320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prilagodba poljoprivrede priobalnog područja aktualnim trendovima turističke potražnje
(The adjustments of agriculture of coastal area to actual trends of tourists demand)
Autori
Milotić, Aldo ; Knaus, Kristina ; Oplanić, Milan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
/ Meler, Marcel - Osijek : Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002, 209-217
Skup
Znanstveni skup Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.06.2002. - 08.06.2002
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
turizam; poljoprivreda; Istarska županija
(tourism; agriculture; Istrian County)
Sažetak
Utjecaj turizma na ostale gospodarske djelatnosti opće je poznata činjenica. Promjena prehrambenih navika i strukture potrošnje prehrambenih proizvoda u turizmu utječe i na promjene u strukturi proizvodnje u poljoprivredi turističkih regija. Trendovima potrošnje u turizmu prilagođavaju se i poljoprivredna gospodarstva, pogotovo unutar značajnih turističkih regija. Temeljem ovih spoznaja autori su na primjeru Istre, kao jedne od najrazvijenijih turističkih regija u Republici Hrvatskoj, istražili utjecaj turizma na strukturu poljoprivredne proizvodnje. U radu su iznijeti rezultati utjecaja trendova u turističkoj potrošnji, na strukturu i obujam poljoprivredne proizvodnje u Istri. Promjene u turističkoj potražnji dovele su do promjene koncepta masovnog tipa turizma prema mnogo zahtjevnijoj ponudi sveukupnih regionalnih i nacionalnih resursa (prirodnih, kulturnih, tradicijskih, prehrambenih). Ovakvi trendovi utjecali su pojavu specijaliziranih proizvođača i ponude tipičnih prehrambenih proizvoda (vina, rakija, pršuta, maslinovog ulja, tartufa dr.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč