Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 992705

Ispitivanje mehanizama antioksidativne aktivnosti maltola sa hidroksilnim radikalom


Marković, Zoran; Jeremić, Svetlana; Ferizović, Dženana; Amić, Ana; Đorović, Jelena
Ispitivanje mehanizama antioksidativne aktivnosti maltola sa hidroksilnim radikalom // XXIV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim sudjelovanjem - Zbornik radova 2 / Petrović, Milun ; Petrović, Miloš ; Marković, Dušan (ur.).
Čačak: Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku, 2019. str. 821-826 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 992705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje mehanizama antioksidativne aktivnosti maltola sa hidroksilnim radikalom
(Investigations of mechanisms of antioxidative activity of maltol with hydroxyl radical)

Autori
Marković, Zoran ; Jeremić, Svetlana ; Ferizović, Dženana ; Amić, Ana ; Đorović, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
XXIV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim sudjelovanjem - Zbornik radova 2 / Petrović, Milun ; Petrović, Miloš ; Marković, Dušan - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku, 2019, 821-826

Skup
24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Čačak, Srbija, 15.03.2019. - 16.03.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
maltol ; hidroksilni radikal ; antioksidativna aktivnost ; DFT ; entalpija
(maltol ; hydroxyl radical ; antioxidant activity ; DFT ; enthalpy)

Sažetak
U ovom radu su primenom DFT metode određeni operativni mehanizmi antioksidativne aktivnosti maltola. Izračunavanja su vršena u vodi i benzenu. Određeni su i termodinamički najpovoljniji reakcini putevi za deaktivaciju hidroksilnog radikala maltolom. Nađeno je da maltol svoju antioksidativnost može izraziti ili homolitičkim raskidanjem hidroksilne veze, ili nastankom anjona u prvom koraku reakcije, a zatim transformacijom anjona do radikalske forme. Nađeno je da je u vodi povoljniji mehanizam antioksidativnog delovanja maltola preko anjonske vrste kao intermedijera. U benzenu, kao nepolarnoj sredini, najpovoljniji reakcioni put prati homolitičko raskidanje hidroksilne veze.

Izvorni jezik
Ostalo

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Ana Amić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marković, Zoran; Jeremić, Svetlana; Ferizović, Dženana; Amić, Ana; Đorović, Jelena
Ispitivanje mehanizama antioksidativne aktivnosti maltola sa hidroksilnim radikalom // XXIV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim sudjelovanjem - Zbornik radova 2 / Petrović, Milun ; Petrović, Miloš ; Marković, Dušan (ur.).
Čačak: Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku, 2019. str. 821-826 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Marković, Z., Jeremić, S., Ferizović, D., Amić, A. & Đorović, J. (2019) Ispitivanje mehanizama antioksidativne aktivnosti maltola sa hidroksilnim radikalom. U: Petrović, M., Petrović, M. & Marković, D. (ur.)XXIV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim sudjelovanjem - Zbornik radova 2.
@article{article, author = {Markovi\'{c}, Zoran and Jeremi\'{c}, Svetlana and Ferizovi\'{c}, D\v{z}enana and Ami\'{c}, Ana and \DJorovi\'{c}, Jelena}, year = {2019}, pages = {821-826}, keywords = {maltol, hidroksilni radikal, antioksidativna aktivnost, DFT, entalpija}, title = {Ispitivanje mehanizama antioksidativne aktivnosti maltola sa hidroksilnim radikalom}, keyword = {maltol, hidroksilni radikal, antioksidativna aktivnost, DFT, entalpija}, publisher = {Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u \v{C}a\v{c}ku}, publisherplace = {\v{C}a\v{c}ak, Srbija} }
@article{article, author = {Markovi\'{c}, Zoran and Jeremi\'{c}, Svetlana and Ferizovi\'{c}, D\v{z}enana and Ami\'{c}, Ana and \DJorovi\'{c}, Jelena}, year = {2019}, pages = {821-826}, keywords = {maltol, hydroxyl radical, antioxidant activity, DFT, enthalpy}, title = {Investigations of mechanisms of antioxidative activity of maltol with hydroxyl radical}, keyword = {maltol, hydroxyl radical, antioxidant activity, DFT, enthalpy}, publisher = {Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u \v{C}a\v{c}ku}, publisherplace = {\v{C}a\v{c}ak, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font