Pregled bibliografske jedinice broj: 992705
Ispitivanje mehanizama antioksidativne aktivnosti maltola sa hidroksilnim radikalom
Ispitivanje mehanizama antioksidativne aktivnosti maltola sa hidroksilnim radikalom // XXIV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim sudjelovanjem - Zbornik radova 2 / Petrović, Milun ; Petrović, Miloš ; Marković, Dušan (ur.).
Čačak: Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku, 2019. str. 821-826 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 992705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje mehanizama antioksidativne aktivnosti maltola sa hidroksilnim radikalom
(Investigations of mechanisms of antioxidative activity of maltol with hydroxyl radical)
Autori
Marković, Zoran ; Jeremić, Svetlana ; Ferizović, Dženana ; Amić, Ana ; Đorović, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XXIV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim sudjelovanjem - Zbornik radova 2
/ Petrović, Milun ; Petrović, Miloš ; Marković, Dušan - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku, 2019, 821-826
Skup
24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Čačak, Srbija, 15.03.2019. - 16.03.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
maltol ; hidroksilni radikal ; antioksidativna aktivnost ; DFT ; entalpija
(maltol ; hydroxyl radical ; antioxidant activity ; DFT ; enthalpy)
Sažetak
U ovom radu su primenom DFT metode određeni operativni mehanizmi antioksidativne aktivnosti maltola. Izračunavanja su vršena u vodi i benzenu. Određeni su i termodinamički najpovoljniji reakcini putevi za deaktivaciju hidroksilnog radikala maltolom. Nađeno je da maltol svoju antioksidativnost može izraziti ili homolitičkim raskidanjem hidroksilne veze, ili nastankom anjona u prvom koraku reakcije, a zatim transformacijom anjona do radikalske forme. Nađeno je da je u vodi povoljniji mehanizam antioksidativnog delovanja maltola preko anjonske vrste kao intermedijera. U benzenu, kao nepolarnoj sredini, najpovoljniji reakcioni put prati homolitičko raskidanje hidroksilne veze.
Izvorni jezik
Ostalo
Znanstvena područja
Kemija