Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 992001

Upotreba propolisa u hranidbi pilića: postoji li potencijal za stvaranje funkcionalne hrane?


Miškulin, Maja; Prakatur, Ivana; Miškulin, Ivan; Galović, Dalida; Samac, Danijela; Domaćinović, Matija
Upotreba propolisa u hranidbi pilića: postoji li potencijal za stvaranje funkcionalne hrane? // Hrana u zdravlju i bolesti, 8 (2019), 89-96 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 992001 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba propolisa u hranidbi pilića: postoji li potencijal za stvaranje funkcionalne hrane?
(Usage of propolis in chicken feeding: is there potential for creation of functional food?)

Autori
Miškulin, Maja ; Prakatur, Ivana ; Miškulin, Ivan ; Galović, Dalida ; Samac, Danijela ; Domaćinović, Matija

Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti (2233-1220) 8 (2019); 89-96

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
propolis ; hranidba pilića ; obogaćeno pileće meso ; funkcionalna hrana
(propolis ; chicken feeding ; enriched chicken meat ; functional food)

Sažetak
Zbog svojih svojstava propolis se smatra funkcionalnom hranom. Budući je upotreba propolisa u prehrani ljudi ograničena, treba ju povećati kroz konzumaciju namirnica obogaćenih propolisom koje se učestalo koriste u prehrani, poput pilećeg mesa. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka propolisa hranidbi pilića na tjelesnu masu pilića, masu trupova pilića i randman, kao i na masu pojedinih dijelova trupa (prsa, batkovi sa zabatcima, leđa sa zdjelicom, krila i vratovi) kao pokazatelja mogućnosti uporabe propolisa u hranidbi tovnih pilića i moguće proizvodnje obogaćenog pilećeg mesa. Istraživanje je provedeno na 180 pilića Ross 308 provenijencije podjednako raspoređenih prema spolu i podijeljenih u tri skupine: kontrolnu skupinu pilića (K) koja je hranjena standardnom krmnom smjesom i dvije eksperimentalne skupine pilića (E) hranjene uz dodatak propolisa u dvije različite koncentracije ( E1 2 g / kg i E2 4 g / kg). Istraživanje je pokazalo kako nisu postojale statistički značajne razlike između skupina K i E s obzirom na tjelesnu masu i potrošnju hrane u bilo kojem tjednu pokusa. Istraživanje je nadalje otkrilo kako nije bilo statistički značajnih razlika u masi trupova pilića, randmanima i masi pojedinih dijelova trupa između skupina K i E. Može se zaključiti kako dodavanje propolisa nije rezultiralo statistički značajnim razlikama u istraživanim proizvodnim pokazateljima pilića. Kako bi se bolje procijenila mogućnost stvaranja propolisom obogaćenog pilećeg mesa potrebna je dodatna analiza drugih pokazatelja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek,
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Miškulin, Maja; Prakatur, Ivana; Miškulin, Ivan; Galović, Dalida; Samac, Danijela; Domaćinović, Matija
Upotreba propolisa u hranidbi pilića: postoji li potencijal za stvaranje funkcionalne hrane? // Hrana u zdravlju i bolesti, 8 (2019), 89-96 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Miškulin, M., Prakatur, I., Miškulin, I., Galović, D., Samac, D. & Domaćinović, M. (2019) Upotreba propolisa u hranidbi pilića: postoji li potencijal za stvaranje funkcionalne hrane?. Hrana u zdravlju i bolesti, 8, 89-96.
@article{article, author = {Mi\v{s}kulin, Maja and Prakatur, Ivana and Mi\v{s}kulin, Ivan and Galovi\'{c}, Dalida and Samac, Danijela and Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija}, year = {2019}, pages = {89-96}, keywords = {propolis, hranidba pili\'{c}a, oboga\'{c}eno pile\'{c}e meso, funkcionalna hrana}, journal = {Hrana u zdravlju i bolesti}, volume = {8}, issn = {2233-1220}, title = {Upotreba propolisa u hranidbi pili\'{c}a: postoji li potencijal za stvaranje funkcionalne hrane?}, keyword = {propolis, hranidba pili\'{c}a, oboga\'{c}eno pile\'{c}e meso, funkcionalna hrana} }
@article{article, author = {Mi\v{s}kulin, Maja and Prakatur, Ivana and Mi\v{s}kulin, Ivan and Galovi\'{c}, Dalida and Samac, Danijela and Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija}, year = {2019}, pages = {89-96}, keywords = {propolis, chicken feeding, enriched chicken meat, functional food}, journal = {Hrana u zdravlju i bolesti}, volume = {8}, issn = {2233-1220}, title = {Usage of propolis in chicken feeding: is there potential for creation of functional food?}, keyword = {propolis, chicken feeding, enriched chicken meat, functional food} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA (Food Science and Technology Abstract) database
  • EBSCO Publishing, Inc. baza podataka





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font