Pregled bibliografske jedinice broj: 991978
Gospodarenje kukuruzovinom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
Gospodarenje kukuruzovinom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 991978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gospodarenje kukuruzovinom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
(Corn Stover Management on Family Farm)
Autori
Smiljanović, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.03
Godina
2019
Stranica
64
Mentor
Jukić, Željko
Neposredni voditelj
Koronc, Zlatko
Ključne riječi
biomasa ; žetveni indeks ; sakupljanje
(biomass ; harvest index ; collecting)
Sažetak
Kukuruz je uz rižu i pšenicu vodeća poljoprivredna kultura u svijetu. Praktično svaki dio kukuruzne biljke može se koristiti na više načina i za različite namjene. Kukuruz je izvor hrane za ljude i životinje. U proizvodnji biogoriva može se koristiti za proizvodnju tekućih (etanol) i krutih biogoiva (peleti/briketi). Etanol se može dobiti iz zrna ali i iz kukuruzovine koja ostaje na polju nakon berbe ili žetve kukuruza. Kukuruzovina predstavlja važan izvor organske tvari te ima važan utjecaj na biološka, kemijska i fizikalna svojstva tla. Biomasa poljoprivrednog porijekla, pa tako i kukuruzovina, vrlo je prihvatljivo gorivo s gledišta utjecala na okoliš. Cilj ovog diplomskog rada je odrediti mogućnosti prikupljanja kukuruzovine s određene površine pri različitim gustoćama sjetve hibrida kukuruza P9903 i primjenom strojeva koji se koriste na OPG-u za prikupljanje nadzemne mase poljoprivrednih kultura u polju. Sakupljanje je obavljeno prešom za valjkaste bale s pick-up uređajem na tri različita načina: (I) prešanje, (II) sakupljanje u zbojeve + prešanje i (III) malčiranje + sakupljanje u zbojeve + prešanje. Prinos kukuruzovine bio je u rasponu od 12.389 kg/ha do 13.118 kg/ha. Učinkovitost sakupljanja se razlikovala i kretala u rasponu od 49 do 78% ovisno o načinu sakupljanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb